Na hlavný obsah

Gröhling felszólította a pénzügyminisztert, hogy különítsen el pénzt tankönyvekre

Branislav Gröhling volt oktatási miniszter, az SaS alelnöke felszólította Horváth Mihály pénzügyminisztert, hogy különítsen el többletforrásokat tankönyvekre, rámutatva, hogy a szaktárca a koábbi évekhez viszonyítva lényegesen kevesebb pénzt költött rájuk.

Branislav Gröhling
Foto: TASR

„A minőségi tanár mellett a tanulóknak minőségi tankönyvekre is szükségük van. A 7,50 eurós hozzájárulás igazán alacsony, és az iskolák keresik a módját, miként biztosíthatnának elegendő számú tankönyvet. Ezért felkérem Horváth Mihály pénzügyminisztert, hogy különítsen el forrást a tankönyvekre” – mondta az SaS alelnöke, Branislav Gröhling

Gröhling konstatálta, hogy az oktatási minisztérium 2020-ban 15 millió euróval, 2021-ben pedig 14 millió euróval járult hozzá a tankönyvekhez.

„2022-ben az oktatási minisztérium 18 millió eurót fektetett be tankönyvekbe, beleértve a helyreállítási tervből származó forrásokat is. 2023 májusában azonban az új vezetés alatt az oktatási minisztérium mindössze 5 millió eurót különített el tankönyvekre „ – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egyrészt megemelkedtek a szülők élelmiszerekre fordított költségei, másrészt az étkezdékben, az óvodákban és az iskolai klubokban is emelkedtek a díjak.

„Ennek oka mindenekelőtt a családbarát csomag, amely félmilliárd eurót vett el a városoktól, falvaktól, amelyek most emelt díjakkal igyekszenek egyensúlyba hozni költségvetésüket“ – tette hozzá a volt oktatási miniszter.

Elmondása szerint a tankönyvtámogatás formájáról a volt oktatási és pénzügyminiszterek, Igor Matovič és Ján Horecký állapodtak meg, nem a jelenlegi szaktárcavezetők.

Az oktatási minisztérium vezetője, Bútora Dániel május végén azt mondta, hogy a tankönyvek összege még változhat, de ezt egyelőre nem tudja garantálni. Egyúttal elismerte, hogy korábban a tankönyvekre nagyobb összeget különítettek el, mely forrásokat sikerült erre a célra átcsoportosítani.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban