Na hlavný obsah

Globsec: A NATO-nak meg kell védenie az egész keleti szárnyat, és technológiákat kell alkalmaznia

Keleti szárnya védelmének részeként az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének Európa északi és déli területeire is összpontosítania kell, hogy szembenézhessen az orosz fenyegetéssel. Figyelmet kell fordítani az új technológiák alkalmazására is – értett egyet több védelmi és technológiai szakértő is a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián, május 30-án, kedden.

Foto: SITA

Anna Wieslander, az Atlanti Tanács észak-európai elnöke rámutatott, hogy a NATO-erők elhelyezésekor Kalinyingrád és a Balti-tenger mellett a Kola-félszigetet is figyelembe kell venni, ahol Oroszország nukleáris haditengerészeti képességekkel rendelkezik. Délen ez a Krím és a Fekete-tenger.

„Oroszország tengeri nagyhatalomnak számít, és ez a három csomópont nagyon összefügg“ – mondta.
Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ebben az országban is szükség van védelmi jelenlétre.

Ben Hodges nyugalmazott altábornagy arra figyelmeztetett, hogy Oroszország esetleges legyőzése érdekében az eddigieknél többet kell tenni.

„Nem csupán Gdansk vagy Klaipéda, vagy más katonai repülőterek vagy kikötők védelméről van szó. Ötszázmillió európai megvédéséről van szó, és erre nem állunk készen“ – tette hozzá az amerikai hadsereg egykori európai parancsnoka.

Felhívta a figyelmet az infrastruktúra és a lőszerkészletek területére, amely további beruházásokat igényel, illetve a szövetségesek kölcsönös együttműködésének hiányosságai is aggasztják. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 14-15 hónap megfigyelései alapján Oroszország nagyon jó az ún. elektronikai hadviselés terén.

A védelmi technológiákkal foglalkozó Helsing vállalat társalapítója, Gundbert Scherf felidézte, hogy Finnország belépésével a NATO keleti szárnya bővült. Az ukrajnai háború tekintetében ez az Oroszországgal alkotott határ, forró talajt képez, de a katonák száma a hidegháborús időszakhoz képest harmadára csökkent.

„Egyértelmű, hogy másképp kell tennünk a dolgokat, és gyorsan kell tennünk, mert ez a probléma nagyon sürgős“ – mondta.

Szerinte Ukrajna nagyon gyorsan igyekszik átvenni a korszerű technológiákat, azonban a rendelkezésére bocsátott régebbi típusú fegyverekkel harcol, amelyek működését mesterséges intelligencia, valamint szoftver segítségével állítja helyre. Ennek köszönhetően növelheti a pontosságot és megtakaríthatja a lőszert.

A szlovák védelmi tárca államtitkára, Marian Majer a védelmi ipari beruházások fontosságát és a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek (OS SR) megerősítését hangsúlyozta. Egyúttal elégedettséggel nyugtázta, hogy Szlovákia teljesíti a célt a védelmi kiadások terén.

Majer eggyőződésének adott hangot, hogy Szlovákia irányultsága a választások után is változatlan marad, és az ország felelős partnere lesz szövetségeseinek. Emlékeztetett a Szlovák Köztársaság előtt álló kihívásokra a védelmi kiadások és korszerűsítés terén, beleértve a beszerzést és a tartalékok feltöltését.

Andrej Benedejcsics szlovén nemzeti- és nemzetközi biztonságért felelős államtitkár emlékeztetett országa a NATO előretolt jelenlétében és más kezdeményezésekben való részvételére. A szlovén katonák így egy többnemzetiségű harccsoport részeként Lettországban és Szlovákiában is szolgálatot teljesítenek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban