Na hlavný obsah

Főleg az árak és az egészségügyi ellátás miatt aggódik a lakosság

Elsősorban az árak, az egészségügy állapota és a jelenlegi politikai helyzet miatt aggódik a lakosság - derült ki a „Hogy van, Szlovákia?” felméréssorozat legújabb közvélemény-kutatásának adataiból.

Foto: Pixabay

A 2023. április 27-e és május 9-e között végzett felmérés során a megkérdezettek 82%-a mondta, hogy aggódik az áremelkedések, 81%-uk az egészségügy, 79%-uk pedig a politikai helyzet miatt.

Az előző felméréshez képest enyhén csökkent az árak miatt aggódók száma.

„Az ukrajnai háborús konfliktus miatt aggódók tábora 66%-ra apadt” – tájékoztattak a felmérés készítői.

Viszont a 2022 márciusában-áprilisában készült felméréshez képest többen válaszolták, hogy nem elég magasak a háztartásuk havi bevételei, és ez problémákat okoz.

„Főleg az idősebbek jönnek ki nehezen a havi bevételükből, és a felsőfokú végzettségűek közül érzik a legkevesebben ezt a problémát” – áll az felmérés összegzésében.

A drágulás, az egészségügyi ellátás és az aktuális politikai helyzet dacára a válaszadók többsége (54,2%) elégedett az életével. 22,9%-nyian válaszolták, hogy elégedetlenek az életükkel, ez megfelel az egy évvel korábbi adatnak.

A közvélemény-kutatást az MNFORCE közvélemény-kutató szervezet, a Seesame kommunikációs ügynökség, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikációkutatási Intézete közösen készítette.

2020 márciusa óta 17 átfogó felmérést és 3, speciális területekre összpontosító felmérést végeztek.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban