Na hlavný obsah

Bírálja a betegjogi ombudsmani hivatal felállításáról szóló törvény elhalasztását a Páciensek Jogvédő Szövetsége

A Páciensek Jogvédő Szövetsége, az AOPP kifogásolja, hogy a parlament még nem fogadta el a szövetség jogállásáról, működéséről és finanszírozásáról szóló törvénytervezetet. A szövetség attól tart, hogy azt a szeptemberi választások előtt nem sikerül megszavaznia a törvényhozásnak.

Mária Lévyová
Foto: TASR

A javaslat egyebek mellett egy betegjogi ombudsmani hivatal, illetve egy a páciensi szervezeteket támogató nem befektetési alap létrehozásával számolt.

„A parlament legutóbbi ülései során kialakult átláthatatlan helyzet miatt több törvényjavaslat is ismételten a következő ülésre került áthelyezésre” – közölte a Páciensek Jogvédő Szövetsége (AOPP).

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslat eddig példátlan módon, egy betegjogi ombudsmani hivatal létrehozását, valamint a páciensi szervezetek független, több forrásból történő finanszírozását irányozta volna elő.

Rámutatott, hogy a javaslatot több párt is támogatta. Üdvözli, hogy Marek Krajčí (OĽaNO), Zuzana Šebová (Sme rodina), Vladimír Baláž (Smer-SD) és Richard Raši (független) parlamenti képviselők közösen nyújtották be.

Az AOPP szerint ez annak bizonyítéka, hogy a betegtámogatás, amelyet a harmadik szektor hoz a rendszerbe, a szlovák egészségügyi rendszer működésének pótolhatatlan része.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban