Na hlavný obsah

Hatékony eszközöket keres a gyógyszerhiány leküzdésére az egészségügyi minisztérium

Az egészségügyi minisztérium nagy körültekintéssel közelíti meg a gyógyszerhiány kérdését, amely nemcsak Szlovákiában, hanem az európai országokban és a világban is égető probléma. Különbséget kell tenni a Szlovák Köztársaságban az áruk szabad mozgására vonatkozó európai jogszabályokkal összhangban végbemenő, törvényileg szabályozott újrakivitel, és az illegális reexport között. Ez az egyik fő oka a gyógyszerhiánynak hazánkban - mutat rá állásfoglalásában a szaktárca.

Foto: TASR

Michal Palkovič egészségügyi miniszter éppen ezért több területet, azok között is mindenekelőtt a gyógyszerhiány kérdését érintő találkozót hívott össze a Szlovák Gyógyszerészi Kamara (SLeK), az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet (ŠÚKL), a Hálózati Gyógyszertárak Üzemeltetőinek Szövetsége (APSL) és a Nemzeti Egészségügyi Érték- és Technológiai Intézet (NIHO) részvételével.

Az egészségügyi minisztérium együttműködik az illegális reexport okainak elemzésében és az előfordulását megakadályozó szükséges intézkedésekben, különösen a hatáskörét tekintve ellenőrzési jogkörökkel felruházott ŠÚKL-lel.

„Szükséges az illegális reexport szankcionálása egyéb lehetőségeinek feltárása, ahogy a helyzet átfogóbb megoldása is, így megelőzvén a szlovákiai betegeket sújtó gyógyszerhiányt” – jelentette ki Michal Palkovič egészségügyi miniszter.

Az illegális reexportnak a T.t. 362/2011. törvény igyekszik elejét venni. A szakmai közvélemény szerint az egészségügyi minisztérium gyógyszerpolitikájának jól átgondolt reformja a kategorizált gyógyszerek árának csökkenését eredményezte a betegek számára.

Másrészt viszont a forgalmazói piac megtalálta a módját, hogy pénzre tegyen szert a schengeni övezetben, például visszaélve azzal az űrlappal, amellyel a forgalmazó egy gyógyszer eltávolítását kérelmezi a kategorizált szerek listájáról. A szlovákiai beteg ezzel elveszíti a szükséges gyógyszerhez való hozzáférés lehetőségét.

A megoldást a T.t. 362/2011. a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről szóló törvénymódosítás szabályainak megváltoztatása, az említett formanyomtatvány visszaélésszerű használatának megakadályozása, vagy a felfedett törvénytelen reexport súlyos szankcionálása jelentheti.

A már említett újrakivitel mellett a gyógyszerek hosszú- vagy rövid távú elérhetetlenségének okai között találjuk még a termelési és logisztikai okokat, a gyógyszerek páciensek általi célszerűtlen felhalmozását, az olyan különleges helyzeteket, mint például a COVID-19 világjárvány vagy az ukrajnai katonai konfliktus, de a bizonyos típusú gyógyszerek iránt hirtelen megnövekedő keresletet is.

„A 65 év feletti betegek megközelítőleg 27 százalékának van feleslegesen és túlzott mértékben felírt gyógyszere. További problémát jelent a működésképtelen és ellenőrizetlen vényfelírás és a minimálisan mértékben használt egyéni gyógyszerkészítés is. Mindenképpen olyan megoldást fogok alkalmazni, hogy utódomnak hatékonyabb eszközei legyenek a szabályozásra” – mondta Michal Palkovič.

Az egészségügyi minisztérium szemszögéből a szlovákiai pácienseket segítő hosszú távú stratégiai megoldások közé tartozik különösen a helyi gyógyszeripar és az egyéni patikai gyógyszerkészítés támogatása, valamint új szabályozási mechanizmusok alkalmazása a rendkívüli gyógyszerbehozatal esetében.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban