Na hlavný obsah

Mákony okozza vesztét a védett bütykös hattyúknak Izsa és Pat környékén

Rákaptak a mákra, és ópium-túladagolásban pusztulnak el Izsa és Pat közelében a bütykös hattyúk. A mákföldek letarolásával mindemellett már 10 ezer eurós kárt okoztak a máktermesztő Pemak vállalatnak. A természetvédők, az ornitológusok, és a minisztériumi alkalmazottak is értetlenül állnak a példátlan történtek előtt.

Bütykös hattyú (Cygnus olor).
Foto: SITA/AP

A delta.kn cikke szerint az Izsa és Pat község kataszterében található mákföldeken elhulott bütykös hattyúkkal (Cygnus olor) kapcsolatos első bejelentés 2023 márciusában érkezett a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának zoológusához, Jozef Lengyelhez.

„Nem messze a Dunától, a Bokros-pusztai kanális mentén pár tucat hattyút találtunk. Mivel ezek a madarak jobbára vízinövényeket, apró kétéltűeket, rovarokat, bogarakat és kisebb halakat fogyasztanak, már akkor nyilvánvaló volt, hogy némi gasztronómiai kitérővel rákaptak a mák megdézsmálására. Azóta 80-100 egyed pusztult el a mákban lévő ópium túladagolása következtében, ahogy azt a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Intézet munkatársai is megerősítették. Ráadásul, mivel rászoktak és folyamatosan fogyasztják, röpképtelenné váltak. A hosszú hétvégén ismét kimentünk, és valamivel több mint 150 példányt számoltunk össze. Két nagyon legyengült állapotban lévő példányt átszállítottunk a marcelházi madármentő állomásra. Nagyon hálásak vagyunk az ottani gondozóknak a segítségükért. Sajnos 10 madáron már nem tudtunk segíteni. Tetemeiket elszállítottuk. Remélhetőleg az ‘ópiumos hattyúk’ hamarosan életmódot váltanak, és nem okoznak több kárt se magukban, se a mák termesztőjének. Addig is rendszeresen kijárunk járőrözni” – mondta Jozef Lengyel.

A delta.kn a zoológustól megtudta, hogy az ügyet átvette a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Intézet. Az intézmény igazgatója, MVDr. Oskar Slivka elmondta: mivel tetemes összegbe kerülne az elhullott hattyúk szervezetében a tudatmódosító addiktív szerek kimutatása, amire nincs is pénzügyi keretük, inkább a jellemző madárbetegségek kizárására fókuszáltak, ezek eshetőségét pedig vizsgálataik során kizárták.

A mákgubóban lévő tejszerű fehér anyag – népies nevén a mákony – elfogyasztása nem csupán az ember hangulatára hat ki, de egyes betegségekre is jótékony hatással van. Ez egyrészt a benne lévő ópiumnak, másrészt a nagyszámú alkaloidának (morfin, kodein, tebain, papaverin stb.) tudható be. A mákból nyert morfin múlt század eleji nagyban történő gyártása során kiderült, hogy szintúgy függőséget okoz, mint az ópium alkaloidából készített heroin, amely a legaddiktívabb kábítószerként van nyilvántartva. A levegő hatására megszilárduló mákony viszont a számos kedvező élettani hatásáról ismert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag mákszemekben, nem, csakis a félérett mákfejekben található meg – hívja fel rá a figyelmet a cikkíró.

Szlovákiában a mák termesztése szigorú szabályokhoz van kötve. A száz négyzetmétert meghaladó területen történő termesztéséhez az egészségügyi tárca körülményesen megszerezhető engedélye szükséges, illetve egy különleges képzés elvégzése is elengedhetetlen feltétele. Az ültethető mákfajták, s az étkezési célokra termesztett mák megengedett morfintartalma is szigorúan szabályozott – olvasható még a bütykös hattyúk tömeges elhullásáról szóló beszámolóban.

A „Dunamente eredeti termék” védjegyet elnyerő Pemak cég tulajdonosa, Pém Bálint az esettel kapcsolatban a delta.kn-nek elmondta, teljesen tehetetlennek érzi magát. Egyrészt rosszul érinti a madarak pusztulása, másrészt az őt ért kár megtérítéséért a madarakat tulajdonló állam – a vonatkozó jogszabály hiányára hivatkozva – nem vállal felelősséget. A zöld tárca annyit közölt vele, hogy, ha mindent dokumentál, jövőre törvénymódosítást nyújtanak be a hattyúk hatályos jogszabályba történő felvétele érdekében. A Pém cége által elszenvedett kár ugyanakkor napró napra növekszik, s már jelenleg is meghaladja a 10 ezer eurót.

(delta.kn/Janković Nóra)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban