Na hlavný obsah

Daniel Bútora: A harmadik testnevelési óra bevezetésének végrehajtása zavaros

Az oktatási tárca vezetője szerint ez nem is megvalósítható.

Daniel Bútora: A harmadik testnevelési óra bevezetésének végrehajtása zavaros
Foto: TASR

A harmadik testnevelési óra bevezetésének ötlete jó volt, de a megvalósítás rendszerezetlen és zavaros. Ezt Daniel Bútora új oktatási miniszter mondta a kabinet ülése után, válaszul arra, hogy a parlament jóváhagyta a harmadik testnevelési órát az alapiskolákban.

Az oktatási tárca vezetője szerint ez nem is megvalósítható. „Úgy gondolom, hogy a terepről érkező reakciók ennek felelnek meg“ – mondta.

További lépéseket fontolgatnak az ügyben, ezeket egyelőre nem akarta pontosítani. „Úgy látjuk, hogy ez feleslegesen kényelmetlen helyzetet teremt egy hihetetlenül igényes helyzetben, amelyben az iskolák és a pedagógusok vannak“ – mondta Bútora.

A törvénymódosítás szeptember 1-jén lép hatályba. 

A hatálybalépés időpontja azon iskolák esetében, amelyek augusztus 31-én még nem rendelkeznek tornateremmel, a hiányzó iskolai infrastruktúra befejezésének lehetősége miatt későbbre tolódik. Számukra 2025. szeptember 1-től érvényes a módosítást. Az egyházi iskolák negyedik évfolyamára vonatkozóan is elhalasztják a hatálybalépés időpontját.

A Szlovákiai Alapiskolák Szövetségének elnöke, Eva Horníková és a Szlovák Pedagóguskamara máris kritikusan nyilatkozott a módosításról. Rámutatnak a tornatermek kapacitásproblémájára, és arra, hogy az iskolaigazgatók minimális időt kapnak a változások bevezetésére.  Szerintük az iskolaigazgatóknak csökkenteniük kell majd egyes pedagógusok órakötelezettségét, vagy akár el is kell bocsátaniuk néhány pedagógust.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban