Na hlavný obsah

Az Európa Tanács országainak többsége kárnyilvántartást akar Ukrajnában, Magyarország ellenzi azt

A tanács a nyilvántartás létrehozását az egyik fő intézkedésnek tekinti, amellyel Oroszországot felelősségre lehet vonni a közel másfél éve tartó ukrajnai katonai invázióért.

Az Európa Tanács országainak többsége kárnyilvántartást akar Ukrajnában, Magyarország ellenzi azt
Európa Tanács Foto: TASR/AP

Az Európa Tanács mintegy negyven tagállama támogatta az ukránok által az orosz agresszió következtében elszenvedett károk nyilvántartásának létrehozását a reykjavíki csúcstalálkozó végén. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is csatlakozik ehhez. Az Európa Tanács új testületének létrehozását Magyarország, Szerbia és Törökország nem támogatta.

A tanács a nyilvántartás létrehozását az egyik fő intézkedésnek tekinti, amellyel Oroszországot felelősségre lehet vonni a közel másfél éve tartó ukrajnai katonai invázióért.

„Ez az Európa Tanácsnak az orosz agresszióra adott válasza  kulcsfontosságú része“ – mondta Petr Pavel cseh elnök, hozzátéve, hogy a cseh diplomácia is hozzájárult a kárnyilvántartás létrehozásához. Az ukrán állampolgárok vagy a helyi hatóságok jelenthetik majd az orosz agresszió által Ukrajnában okozott károkat a nyilvántartásba, amelynek székhelye Hágában lesz.

Ehhez nem csatlakoztak azok az államok, amelyek az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban fenntartásokkal viseltetnek – mutatott rá Petr Válek, az Európa Tanács cseh nagykövete. „Remélem, hogy sikerül meggyőznünk őket arról, hogy az Oroszországgal való privilegizáltabb kapcsolataik ellenére ez a kezdeményezés elsősorban az ukrajnai konfliktus áldozatairól szól, akik megérdemlik a kártérítést a nekik okozott károkért“ – tette hozzá Válek.

Magyarország az ukrajnai orosz betörés ellenére sem szakította meg kapcsolatait Moszkvával. Budapest nem hajlandó katonai segítséget nyújtani a megszállt országnak, és hivatalosan nem engedi, hogy más országok fegyvereket szállítsanak az ukrán hadsereg számára magyar területen keresztül. Kedden kiderült, hogy Budapest megakadályozta az Ukrajnának szánt 500 millió euró  értékű uniós katonai segély újabb részletének folyósítását.

Pavel elnök ma az Európa Tanács csúcstalálkozóján arra is figyelmeztetett, hogy miközben a demokratikus országok Ukrajnára összpontosítják figyelmüket, nem szabad megfeledkezniük Grúziáról vagy Moldováról, „amelyek nyomást és megfélemlítést éreznek Oroszország részéről“.

Hozzátette azt is, hogy Csehország azt szeretné, ha Koszovó, amelynek az Európa Tanácshoz való csatlakozását Szerbia régóta akadályozza, minél előbb tagja lenne a szervezetnek. Belgrád Koszovót szakadár tartománynak tekinti.

Az ukránoknak okozott károk új nyilvántartásának éves költségvetése mintegy 7,1 millió euró lenne, a minimális éves hozzájárulás 25 ezer euró, a maximális 1,2 millió euró. Csehország az előzetes becslések szerint évente mintegy 86 ezer eurót adna  – közölte nemrég a cseh külügyminisztérium. A tényleges összeg azonban az Európa Tanács társult tagjainak önkéntes hozzájárulásától függ majd. Az összegeket a létrehozott kárrendezés résztvevőinek első konferenciáján, 2023 június elején kell megállapítani.

(ceskenoviny.cz)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban