Na hlavný obsah

A reykjavíki ET-csúcsról üzent az államfő: elismert partnerek vagyunk az európai közösségben

Fontos tárgyalások állnak előttem az európai partnerekkel olyan témákról, mint Európa biztonsága és a demokráciáink ellenálló képessége – fogalmazott Čaputová.

A reykjavíki ET-csúcsról üzent az államfő: elismert partnerek vagyunk az európai közösségben
A reykjavíki ET-csúcsról üzent az államfő: elismert partnerek vagyunk az európai közösségben Foto: bumm.sk

Reykjavíkba érkeztem az Európa Tanács történelmi jelentőségű csúcstalálkozójára. Rendkívüli esemény ez, 18 év után egy helyen találkozik 46 európai ország vezetője – Olaf Scholz német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt, valamint Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét is beleértve – írta kedd éjszakai Facebook-posztjában Zuzana Čaputová államfő.

Fontos tárgyalások állnak előttem az európai partnerekkel olyan témákról, mint Európa biztonsága és a demokráciáink ellenálló képessége. Biztosítani akarom az európai kollégáimat, hogy a hétfőn kinevezett szakértői kormányunkban megbízható partnerükre és szövetségesükre fognak lelni.

Csatlakozom a közös deklarációhoz is, amelynek részét képezi a demokrácia védelmének a megerősítése, valamint az a felhívás is, amely az Ukrajnából Oroszországba hurcolt gyermekek védelmét és azonnali hazatérésüket szorgalmazza. A közelmúltban Kijevben két ilyen érintett családdal is beszéltem, s az ő fájdalmuk mértékét valószínűleg minden szülő képes átérezni.

Szlovákia elismert partnernek számít az európai közösségben, és bízom benne, hogy ez így is marad. Megtiszteltetést jelent a számomra, hogy itt képviselhetem az országot – áll az államfő kedd esti bejegyzésében. (bumm/facebook)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban