Na hlavný obsah

Az ÚRSO részletesebb adatokat kért a költségekről és az árakról az energiaszolgáltatóktól

A Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala részletesebb adatokat kért az energiaszolgáltatóktól a villamosenergia- és gázszolgáltatás mennyiségéről, költségeiről és az alkalmazott árjegyzékekről az egyes végfogyasztói csoportokra vonatkozóan.

Foto: TASR

Az eredetileg elküldött adatok nem mindig voltak egyértelműek, és egyes szállítók esetében nem egyeztek azokkal az adatokkal, amelyeket a hivatal korábban begyűjtött. További okot szolgáltatott a legnagyobb szolgáltatók árlistáinak márciusi felmérése – közölte május 15-én, hétfőn a Hálózati Iparágak Szabályozási Hivatala (ÚRSO).

„Az adatfelvétel célja, hogy a 2022-es jogszabályi módosításokkal és a veszélyeztetett ügyfelek körének változásával összefüggésben áttekintést kapjunk a veszélyeztetett és a szabályozatlan ügyfelek pontos számát, illetve azok egyes időszakokat érintő fogyasztását illetően. Ugyancsak részletes képet kívánunk kapni a villamosenergia-szolgáltatás bevételeiről és költségeiről, valamint a szerződött fogyasztók egyes csoportjaira alkalmazott, meghatározott időszakokat érintő árlistákról, tekintettel a nagykereskedelmi piacok energiaárak alakulására is“ – jelentette ki az ÚRSO elnöke, Andrej Juris.

Az ÚRSO szerint a benyújtott adatok alapvetően befolyásolhatják válságszabályozási rendszer teljesítményét és a kompenzáció számítási módját a gazdasági tárca kezelte támogatási rendszerekben, ami esetlegesen Szlovákia állami költségvetésére is kihathat.

Az adatok kiértékelését követően az ÚRSO további lépések megtételét mérlegeli, mind a veszélyeztetett fogyasztók villamosenergia-ellátásának árszabályozása, mind a szankciós mechanizmusok esetleges alkalmazása terén. A megszólított áramszolgáltatók összesített piaci részesedése több mint 83%.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban