Na hlavný obsah

Rendkívüli parlamenti ülést tartanak a szakértői kormányról

Május 11-én, csütörtökön 9 órakor a szakértői kormányról és az előrehozott parlamenti választások időpontjának júliusi időpontra történő áthelyezéséről tárgyalhat a törvényhozás – tájékoztatott Boris Kollár házelnök.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a parlament 88. ülése közben 2023. március 15-én.
Foto: SITA

Az ülést az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte. A Robert Fico vezette párt célja, hogy a törvényhozás fogadjon el határozatot a szakértői kormányról, és szavazza meg a július 1-jei vagy július 8-i előrehozott parlamenti választást.

A Smer -SD a szóban forgó parlamenti határozat útján arra kötelezné a szakértői kormányt, hogy terjesszen elő javaslatokat a júliusi előrehozott parlamenti választások lebonyolítása szempontjából fontos határidőket és feltételeket szabályozó törvények módosítására.

Zuzana Čaputová államfő azután döntött a szakértői kormány kinevezése mellett, hogy Samuel Vlčan megbízott földművelésügyi miniszter, majd később Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter is miniszteri hivatalából történő felmentését kérte.

Az új kabinetet a jövő hét folyamán nevezi ki az államfő, de már több párt is jelezte, hogy a plénumban nem szavaz bizalmat a szakértői kormánynak.

A köztársasági elnök május 10-én, szerdán egyeztet a parlamenti pártokkal a szakértői kormányról.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban