Na hlavný obsah

Folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása

A bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) kedden folytatódik a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának és az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében folyó tárgyalás. „A bíróság a bizonyítás jelentős részét már elvégezte” - mondta Ružena Sabová, a tanács elnöke.

Folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása
Foto: TASR

A tárgyalást nem sokkal a megnyitása után mintegy 30 percre felfüggesztették. Ennek oka az volt, hogy az előző tárgyalási napok jegyzőkönyveit pótlólagosan kézbesítették az eljárásban szereplő felek részére.

A Kuciak-gyilkosság ügyében 2018 februárjától tárgyal a bíróság Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről. A ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerős. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen vádat emeltek Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vád szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén érkezett megbízás Kočnertől, Šufliarský likvidálására pedig körülbelül egy évvel később. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban