Na hlavný obsah

Állami árszabályozást alkalmazhatnak a jövőben a nemkívánatos áralakulások esetén

Az árhatóságot kötelezhetik arra, hogy intézkedéseket határozzon meg bizonyos élelmiszerek esetében, megakadályozandó ezen élelmiszerek árainak nemkívánatos alakulását. Mindez az ellenzéki Smer-SD képviselőinek az árakról szóló törvénymódosító javaslatából következik, amelyet a parlament május 9-én, kedden második olvasatba utalt.

Foto: Shutterstock

Az árszabályozás hatósági ármegállapítással, objektív árvezetéssel vagy ezen két módszer kombinációjával lenne lehetséges. „Mégpedig azon célból, hogy azonnal megszüntesse a rendkívüli piaci helyzetet, amely közvetlen hatással van a termékek árának alakulására a hazai piacon, veszélyeztetve az árstabilitást vagy az áruk elérhetőségét” – fejtik ki a javaslat indoklásában az előterjesztők.

Egyúttal emlékeztettek, hogy korábban az árszabályozás hatálya alá nem tartozó árukat eladók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében eltörölték az árnyilvántartási kötelezettséget, beleértve a költség- és eredményszámításokat is.

„A fentiek végrehajtásával az állami hatóságok elveszítették a lehetőséget, hogy akár a rendkívüli helyzetekre való reakció, akár a piacfelügyelet gyakorlásának vonatkozásában biztosítsák a releváns dokumentumokat” – mutattak rá az indoklásban a képviselők.

Az általuk javasolt módosítás célja, a törvényi keretek az előző törvénymódosítás előtti állapotra történő visszaállítása.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban