Na hlavný obsah

Simon: Heger elismerte, hogy nem tud kormányozni, hivatalnokkormányt kell kinevezni

Eduard Heger megbízott miniszterelnök elismerte, hogy nem tudja, hogyan kell kormányozni, és ő a felelős az országban uralkodó káoszért. Zuzana Čaputová államfőnek hivatalnokkormányt kellene kineveznie – jelentette ki a parlamenten kívüli Magyar Fórum vezetője, Simon Zsolt és az Občianski demokrati Slovenska elnöke, Pavel Macko.

Pavel Macko és Simon Zsolt - 2023-05-05
Pavel Macko (b) és Simon Zsolt (j).
Foto: SITA

A két pártelnök a kormányban uralkodó jelenlegi állapotokra, illetve Eduard Heger megbízott miniszterelnök május 4-i, csütörtöki, a közszolgálati RTVS-ben elmondott televíziós beszédére reagált.

„Eddig azt állították, hogy tudnak kormányozni. Csütörtökön Heger elismerte, hogy ők a káosz kiötlői ebben az országban“ – mondta a parlamenten kívüli Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt.

Szerinte a miniszterelnök televíziós szereplése után az államfőnek nincs más választása, mint hivatalnokkormányt kinevezni.

„Ha ez az ország túlélte a három évnyi káosz uralmát Igor Matovič és Eduard Heger vezetése alatt, akkor a hivatalnokkormányt is túl fogja élni az előrehozott választásokig“ – tette hozzá.

Simon mindemellett Heger beszédét a miniszterelnöki hivatalban maradására tett kísérleteként fogja fel, hogy kormányzati pozícióból kampányolhasson.

Simon Zsolt és Pavel Macko, a parlamenten kívüli Občianski demokrati Slovenska (ODS) elnöke kizárták a választási együttműködést Heger Demokrati nevű pártjával.

„Ha nem voltak képesek kormányozni ebben a meghatalmazotti formában, akkor miért lennének képesek a kormányzásra pártként“ – érvelt Simon.

Az ODS elnöke megjegyezte, Szlovákiának képzett kormányra van szüksége.

„A Demokrati nem alternatíva“ – jelentette ki Macko, hozzátéve, hogy Szlovákiában több száz ügyesebb, felelősségteljesebb ember él.

A Magyar Fórum elnöke Samuel Vlčan földművelésügyi miniszteri posztjáról cége támogatási ügye miatti lemondása kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetvédelmi tárca ideiglenes vezetőjét, Ján Budajt, akinek a minisztériuma a támogatásokat odaítélte, ugyanolyan felelősség terheli.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban