Na hlavný obsah

INEKO: El kell érni, hogy olthassanak a gyógyszertárakban

Szlovákia patikahálózata tehermentesítheti a túlterhelt háziorvosokat.

A gyógyszertári védőoltást keresztül kell vinni – szögezi le közösségi oldalán a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete arra reagálva, hogy a jelenleg a parlamentben tárgyalt, a gyógyszerekről és gyógyászati segédeszközökről szóló törvénymódosításból törölték a vonatkozó javaslatot.

A Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) rámutatott, hogy az influenza elleni gyógyszertári védőoltásról szóló előterjesztés magyarázat és érvelés nélkül kikerült a kormány módosító javaslatából.

„Ha csökkenteni akarjuk a megelőzhető halálesetek számát Szlovákiában, akkor olyan képviselőket kell találni, akik törvényhozói jogköreikkel élve, újra játékba hozzák ezt a javaslatot“ – mutat rá az INEKO, egyúttal hozzátéve, hogy a javaslat „egy minden fél számára előnyös“ intézkedés lehet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia viszonylag sűrű patikahálózattal rendelkezik, amely tehermentesítheti a túlterhelt háziorvosokat. Szerinte ez egyben javítaná az egészségügyi ellátás elérhetőségét az állampolgárok számára.

„Nem beszélve arról, hogy az influenza elleni védőoltás terén elmaradunk a fejlett világtól, miközben ez a vakcina életeket menthet, különösen az idősek esetében“ – tette hozzá az intézet.

A védőoltás bevezetésének törlését a törvénymódosításból a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLeK) is ellenzi, illetve a Hálózati Gyógyszertárak Üzemeltetőinek Szövetsége (APSL), és a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerészeti Karának dékánja, Ján Klimas sem érti.

Az egészségügyi minisztérium indoklása szerint a gyógyszertörvény módosító javaslata nem kapott kellő támogatást a kormányülésen. A tárca szerint ugyanakkor a gyógyszertári védőoltás bevezetésének szándékát javasolhatnák a képviselők a plénumban.

A patikákban kezdetben elsősorban influenza ellen oltották volna be a lakosságot. A szaktárca így kívánta növelni a lakosság átoltottsági szintjét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban