Na hlavný obsah

Nem támogatják az árakról szóló rendkívüli ülés megnyitását a Demokrati képviselői

Juraj Šeliga arról beszélt, hogy a Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés a választási kampány része.

Juraj Šeliga.
Foto: SITA

Nem támogatják a parlamenten kívüli Demokrati parlamenti képviselői az élelmiszerárakkal kapcsolatosan az ellenzéki Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés megnyitását – jelentette be egy május 2-i, keddi sajtótájékoztatón Juraj Šeliga.

Juraj Šeliga állítása szerint pusztán választási kampányról van szó, és a javaslatok, amelyeket a Smer-SD meg akar vitatni, nem oldanak meg semmit. A szóban forgó képviselői csoport egyúttal jelezte, hogy a menetrend szerinti ülésen esedékes szavazást illetően is egyeztetni fognak.

„Először is választási kampánynak tekintjük. Semmi bajunk azzal, ha ezeket a pontokat fel akarják vetetni a menetrend szerinti ülés programjára. Másodszor, ha megnézzük a törvények tartalmát, tulajdonképpen nem oldanak meg semmit, sőt, az is látható belőlük, hogy a Smer meg akarja ismételni 2018-as hibáját” – reagált Šeliga a rendkívüli ülés összehívására.

Kifejtette, hogy 2019-ben egyes élelmiszerek áfáját csökkentették, és a Smer-SD azt is közölte, hogy határt szabnak a nyereségnek, és beavatkoznak az élelmiszerláncok árképzési politikájába. Szerinte az Európai Unió (EU) akkor jelezte, hogy ez a közös uniós politikába ütköző, amire a Smer-SD véget vetett neki.

A Smer-SD azt szeretné, hogy a rendkívüli ülésen az élelmiszerárakra vonatkozó jogszabályokkal foglalkozzanak, és egy olyan törvényjavaslatot is vitassanak meg, amely az őstermelőket fél évre felmentené az alkalmazottaik után fizetendő illetékek elvezetésének kötelezettsége alól. Ezen felül egy az árak nemkívánatos alakulására reagáló parlamenti határozat elfogadására is javaslatot tettek. A rendkívüli ülés a tervek szerint május 2-án, kedden 13 órakor kezdődik.

A 13 képviselőből álló csoportot a Za ľudí korábbi tagjaiból, valamint azokból az OĽaNO frakcióját elhagyó képviselőkből áll, akik később megalapították az ún. polgári-demokratikus platformot. A parlamenten kívüli Demokrati informális frakciójaként jelölték meg magukat. A hivatalos frakció megalakulását a parlamentnek kell jóváhagynia, de Šeliga hozzátette, hogy ezt nem fogják kérelmezni. A képviselők bejelentették, hogy nem hajlandók támogatni az államháztartást felforgató populista javaslatokat. Ugyanakkor fontosnak tartják az oktatási törvény módosítását, amely a helyreállítási tervhez kapcsolódik. A módosító javaslatról a tervek szerint a jövő héten tárgyalnak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban