Na hlavný obsah

Állásfoglalással fordul az alkotmánybírósághoz a 363-as paragrafus kapcsán Milan Vetrák és Juraj Šeliga

A két képviselő szerint Boris Kollár nem küldte el a taláros testületnek a törvényhozás alkotmányügyi bizottságának a kérdésben elfogadott állásfoglalását.

Juraj Šeliga.
Foto: SITA

Milan Vetrák, az OĽaNO képviselője, és Juraj Šeliga független honatya állásfoglalást küldenek a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusával kapcsolatban – jelentették be sajtótájékoztatón április 28-án, pénteken.

A képviselők azért szánták el magukat erre a lépésre, mert állításuk szerint Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke jogköreivel élve nem küldte el a taláros testületnek a törvényhozás alkotmányügyi bizottságának a kérdésben elfogadott állásfoglalását.

Milan Vetrák (OĽaNO) kifejtette, véleményük a parlamenti bizottság következtetésein alapul.

„Más egyéb érvekkel egészül még ki, amelyek alátámasztják azt, hogy a 363-as paragrafus mai beállítása nem jó” – tette hozzá.

Ha történetesen a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága (ÚS SR) nem is nyilvánítaná a szóban forgó paragrafust az Alkotmánnyal összeegyeztethetetlennek, Juraj Šeliga független parlamenti képviselő akkor is választ vár a kérdésre, hogy mik a 363-as paragrafus alkalmazásának határai, továbbá hogy a paragrafuson alapuló döntés Alkotmányba ütköző lehet-e, illetve, hogy „milyen jogkörrel élhet a Legfőbb Ügyész a paragrafus alkalmazása során”.

A Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága februárban további eljárásra befogadta Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök javaslatát a Büntető törvénykönyv vitatott 363. paragrafusa alkotmányosságának kiértékelésére. Egyúttal összekapcsolta azzal az eljárással, amelyben az adott paragrafust még 2021 végén parlamenti képviselők egy csoportja támadta meg.

Az Alkotmánybíróság elnöke, Ivan Fiačan abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a keresetek ügyében vélhetően még a nyári szünet előtt döntés születhet.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban