Na hlavný obsah

Gyimesi György érkezésével szakadhat a Szövetség

Az OĽaNO frakciójából távozott parlamenti képviselő a Szövetség listáján való szereplése a Híd-platform távozását hozhatja magával a gyűjtőpártból.

Gyimesi György érkezésével szakadhat a Szövetség
Foto: TASR/Martin Baumann

Nagy valószínűséggel távozik a Szövetségből a Híd-platform, ha az MKP-platform a parlamenti választásra állított jelöltlistára veszi Gyimesi Györgyöt – írja az Újszó,

Bár Berényi József, a Szövetség Magyar Konzervatív Platformjának az elnöke szeretne kompromisszumot kötni a Híddal annak érdekében, hogy a jelöltlistára tudják venni Gyimesit, a Híd álláspontja szerint erre már nincs elfogadható megoldás.

A Szövetség Országos Tanácsának elnöke, Sólymos László, aki a Híd-platformban politizál a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, Gyimesi Igor Matovič szövetségese, és hozzá hasonlóan megosztó, populista politikus.

Sólymos felidézte azt is, amikor a képviselő „hidas kultúrmaffiának“ nevezte a szlovákiai magyar művészeti elitet, vagy amikor „nemzetárulózott“. Sólymos úgy véli, azzal, hogy az MKP a képviselőt a Szövetség jelöltlistájára szeretné tenni, szétveri a pártot.

Kifogásolta azt is, hogy a sajtóból tudták meg, hogy az MKP tárgyal Gyimesi Györggyel, miközben a Szövetség belső szabályai szerint, mint mondta, erről először a párton belüli platformok között kellett volna tárgyalni.

Berényi ugyanakkor úgy véli, a Híd intoleránsan viselkedik az MKP-val szemben. Azt a példát hozta fel, hogy az MKP elfogadta volna azt is, ha a Szövetség listáján indult volna a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum. „Ez mutatja a nyitottságunkat. Tőlünk a Simon pont olyan messze van, mint tőletek Gyimesi. Mégsem mondtuk, hogy ne jöjjenek“ – fogalmazott Berényi egy stúdióbeszélgetésben. Sólymos szerint azonban a párt egyik vezető testületében, az országos grémiumban nem született konszenzus Gyimesi személyével kapcsolatban.

Az Összefogás-platform képviseletében Mózes Szabolcs is arra hívta fel a figyelmet, hogy a listaállításnál a párt szabályzatával összhangban kell eljárni, tehát a grémium az egyedüli javaslattevő szerv, a listáról pedig ez alapján dönt az Országos Tanács – nyilatkozta.

(újszó)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban