Na hlavný obsah

Orosz katonai repülőket tartóztattak fel a NATO vadászgépei a Balti-tenger felett

Az orosz felderítő gépek nem reagáltak a kíséretükre küldött brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek hívásaira. A balti államok légterének a védelmét a NATO biztosítja.

Egy orosz Szu-27-es.
Foto: Wikipedia

Három orosz felderítő repülőgépet tartóztattak fel német és brit NATO-vadászgépek a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben – közölte a német légierő április 26-án, szerdán.

A három légijármű – két Szu-27-es vadászgép és egy Iljusin Il-20 típusú rádióelektronikai felderítő repülőgép – nem reagált a kíséretére küldött brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek hívásaira, aminek következtében azok feltartóztatták a légi konvojt.

Mivel Észtországnak, Lettországnak és Litvániának nincs saját vadászgépe, 2004 óta Észak-Kelet-Európában a NATO biztosítja a Baltikum légterét.

A NATO szövetségesei rendszeresen telepítenek katonákat és vadászgépeket az Oroszországgal határos balti országok területére.

Április elején, 8 hónap után, a német hadsereg átadta a NATO légtérellenőrző missziójának parancsnokságát Nagy-Britanniának. A német légierő azonban a hónap végéig továbbra is támogatni fogja Nagy-Britanniát a küldetés kapcsán.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban