Na hlavný obsah

18 éven aluliak számára kötelező lehet a sísisak

Minden 18 év alatti síelő számára kötelező lehet a sísisak. Jelenleg 15 év a korhatár.

Alexandra Rexová.
Foto: SITA/SPV/Roman Benický

A jogszabályi változtatást az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek egy csoportja javasolja a Hegyimentő Szolgálatról (HZS) szóló törvény módosításában, amelyet azzal a céllal nyújtottak be a parlamentbe, hogy növeljék a kiskorúak biztonságát a sípályákon.

„Ma már a síelők lesiklás közben olyan nagy sebesség elérésére képesek, amely a motorozáshoz hasonlítható” – érvelnek.

A törvényjavaslatnak ugyancsak célja a Hegyimentő Szolgálat (HZS) megjelöléssel való visszaélésekkel kapcsolatos gyakorlati problémák megoldása. A legiszlatív „hegyi szolgálat” rövidítést törölni kell, és helyébe a törvény egészében a „Hegyimentő Szolgálat” kifejezésnek kell lépnie.

A törvényjavaslat értelmében a „HZS” jelzés és jelkép használatának kifejezett tilalma kerülne bevezetésre a nem hegyi szolgálati feladatokat ellátó személyek esetében. A visszaélés a jövőben bűncselekménynek minősülne.

A jogszabály továbbá meghatározza a Szlovák Köztársaság Hegyvezetőinek Országos Szövetségébe (NAHV SR) történő regisztráció feltételeit, szabályozza a tagság feltételeit és bevezeti a regisztrált személy státuszát, valamint fegyelmi felelősségét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban