Na hlavný obsah

Smer-SD: Valós problémákkal kell foglalkozni, nem a populista közigazgatási reformmal

A szociáldemokrata párt szerint a fő kihívás az országra nézve az életszínvonal csökkenése és az egekbe szökő árak.

Smer-SD: Valós problémákkal kell foglalkozni, nem a populista közigazgatási reformmal
Ján Mažgút Foto: Facebook/Ján Mažgút.

A lakosság valós problémáit kell megoldani, nem pedig a populista közigazgatási reformot. Ezt állítja az ellenzéki Smer-SD párt a területi közigazgatás reformjára reagálva.

A következő hónapok fő kihívása az életszínvonal csökkenésének és az árak emelkedésének kérdése, nyilatkozta Ján Mažgút, a párt sajtóosztályának vezetője. Ezért a párt három, az áremelkedéssel kapcsolatos törvényjavaslatot terjesztett be a parlament májusi ülésére. Ezek az élelmiszertermelőknek és a mezőgazdasági őstermelőknek nyújtott támogatásról szólnak, a másik kettő pedig az árszabályozásról. Kérni fogják, hogy ezeket a május 2-i rendkívüli ülésen vitassák meg, rögtön a rendes ülés elején. 

„Ezek konkrét javaslatok, amelyek Szlovákia egészének valós problémáival foglalkoznak. Nem a közigazgatás populista reformja, amely csak a mindennapi kudarcaik elfedése és eltussolása“ – mondta Mažgút.

A belügyminisztérium javaslatot készít elő a közigazgatási reformot illetően. Ennek középpontjában a járási hivatalok, a delegált államigazgatás, a helyi és regionális önkormányzatok, valamint Pozsony és Kassa városok kétszintű közigazgatásának kérdései állnak majd. A javaslat kiindulópontjai még nem ismertek, a minisztérium a közigazgatási reformmal foglalkozó bizottság márciusi ülésein tárgyalt róluk az önkormányzati képviselőkkel. A minisztérium szerint a reform egyelőre az előkészítés belső fázisában van, és nem tervezik, hogy a jelenlegi választási időszak végéig megvalósítják vagy törvényhozási folyamatba viszik.

A minisztérium javaslatát máris bírálta néhány politikai alakulat, de a Szlovákiai Városok Szövetsége (ÚMS) is. Branislav Tréger, a Szlovákiai Városok Szövetségének elnöke kijelentette, hogy a reform időt igényel, és hogy nem szabad hibákat elkövetni a fejlesztés során, amelyek a gyakorlatban kellemetlenségeket okoznának. A közigazgatási reformot az önkormányzatokra bízná, ha lenne rá kompetenciája.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban