Na hlavný obsah

Grendel azt javasolja, kötelezően tegyék közzé azokat az elemzéseket, amelyeket magánjogalanyok készítenek állami szerveknek

A parlament alelnöke szerint az elemzések kötelező közzététele biztosítja a közpénzekkel való gazdálkodás hatékonyságának nyilvános ellenőrzését.

Foto: TASR

A jövőben kötelezhetik az állami szerveket, valamint a hatóságokat mindazon elemzések közzétételére, amelyeket magánjogalanyok készítettek a számukra, és amelyeket az állami költségvetésből finanszíroznak – javasolja az információszabadságról szóló törvény módosításában a parlament alelnöke, Grendel Gábor.

„Az előterjesztett javaslat a fent említett kötelezettek által kötött szerződések kötelező nyilvánosságra hozatalára vonatkozó jogszabálymódosításhoz kapcsolódik, és elsősorban azzal a céllal került kidolgozásra, hogy további szabályokat vezessen be, amelyek szavatolják a közvagyon és a közpénzek még átláthatóbb és gazdaságosabb kezelését” – fogalmazott indoklásban Grendel Gábor (OĽaNO) házelnök-helyettes.

Szerinte az elemzések kötelező közzététele biztosítja a közpénzekkel való gazdálkodás hatékonyságának nyilvános ellenőrzését, ami a kötelezettek által megrendelt különféle elemzéseket illeti. Grendel úgy véli, hogy így a nyilvánosság áttekintheti majd a magánjogalanyok készítette elemzéseket.

A magánjogalanyok által készített elemzések kötelezett személyek általi kötelező közzétételét Grendel az állami ellenőrzés legitim eszközének tartja.

„Azon az elven alapul, hogy a szóban forgó elemzést finanszírozó személynek (a Szlovák Köztársaság állampolgárainak) jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy megismerje annak tartalmát, és tudja, mire és hogyan használták fel pénzügyi forrásait” – zárta szavait.

A javasolt jogszabály 2024. január 1-től léphet hatályba.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban