Na hlavný obsah

Környezetvédelmi együttműködési megállapodást írt alá Norvégiával az EU

Ursula von der Leyen az Európai Unió "zöld szövetségesének" nevezte Norvégiát.

Ursula Von der Leyen.
Foto: SITA/AP

Az éghajlattal, a környezettel és a környezetvédelemmel, az energiával és a tiszta iparral kapcsolatos együttműködés elmélyítése érdekében megállapodást írt alá Norvégiával az Európai Unió – jelentette be április 24-én, hétfőn az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen az együttműködésről szóló megállapodás brüsszeli aláírásakor, Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnökkel közösen tartott köszöntőjében elmondta: az EU és Norvégia „zöld szövetsége“ új és zöld fejezetet nyit a felek között már amúgy is gyümölcsöző energetikai együttműködésben.

A megállapodással a felek újólag megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy az EU-ban 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatásúgáz-kibocsátás az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig megvalósítsa a klímasemlegességet – közölte.

Kiemelte továbbá: céljuk, hogy a globális hőmérsékletemelkedést a 2015-ös párizsi megállapodás szerinti 1,5 Celsius-fokos határértéken belül tartsák, miközben garantálják az energiabiztonságot, a környezetvédelmet és az emberi jogok betartását.

Az EU és Norvégia szorosan együtt fog működni a párizsi megállapodás és az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (COP15) elért történelmi jelentőségű megállapodás sikeres végrehajtása érdekében – húzta alá von der Leyen.

„Azt akarjuk, hogy társadalmaink és gazdaságaink felvirágozzanak, miközben csökkentik a kibocsátásokat, védik a természetet, dekarbonizálják energiarendszereinket és környezetbarátabbá teszik iparunkat. Ez a zöld szövetség még erősebbé teszi kötelékünket, és lehetővé teszi számunkra, hogy együtt jobb jövőt tervezzünk“ – fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

Jonas Gahr Störe azt mondta, a zöld átmenet mindenki számára fontos célkitűzéseit Norvégia az Európai Unióval együtt, a közösség által meghatározott elvek mentén kívánja megvalósítani. Az együttműködés számos területre kiterjed az ipari átállástól az új nyersanyagok felhasználásának elterjesztéséig – mondta a norvég miniszterelnök.

Norvégia további lépéseket tesz az energia mélytengeri tárolásának hatékonyabbá tétele érdekében. Oslo és Brüsszel egyesíti erőit az energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok beszerzésében azzal a céllal, hogy együtt dolgozzanak a stratégiai autonómia megteremtésén – mondta a kormányfő.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban