Na hlavný obsah

Ipari vállalkozások nyújthatnak be pályázatot a MoF támogatására

Az alap költségvetése 350 millió euró. A rendszer célja, hogy hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez a minisztérium szerint.

Ipari vállalkozások nyújthatnak be pályázatot a MoF támogatására
Foto: innoteka.hu

Pályázhatnak az ipari vállalkozások a Modernizációs Alap (MoF), az ipar szén-dioxid-mentesítését célzó állami támogatási rendszer finanszírozására. Az alap költségvetése 350 millió euró.

A környezetvédelmi minisztérium március végén indította el a felhívást, amely június végéig tart. A támogatás a szén-dioxid-mentesítésre és az energiahatékonysági intézkedésekre irányul olyan ipari létesítményekben, amelyek nem hosszabbítják meg a szilárd fosszilis tüzelőanyagok használatát. „Ez az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentéséhez, a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásához, az energiahatékonyság javításához, valamint a szén-dioxidtól függő régiókban a méltányos átmenethez vezet“ – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

A rendszer célja, hogy hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez a minisztérium szerint. Ezzel támogatva a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény szerinti nemzeti, európai, valamint globális éghajlati célok elérését. „Az állami támogatási rendszer keretében az európai kibocsátáskereskedelmi rendszerben részt vevő ipari vállalkozások termelési folyamatainak dekarbonizációjához és energiateljesítményének javításához nyújtanának támogatást“ – tette hozzá a tárca.

Az Európai Beruházási Bank 2022 októberében megerősítette az ipari dekarbonizációra vonatkozó állami támogatási programot, mint kiemelt beruházást. A program első kifizetését a bank 2022 decemberében 350 millió euró értékben folyósította szlovákiának. 2022-2030-ra az ipar szén-dioxid-mentesítésére nyújtott állami támogatás becsült összege 750 millió euró. A Modernizációs Alap az Európai Unió által az európai kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében létrehozott támogatási mechanizmus.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban