Na hlavný obsah

A zöld tárca visszautasítja Kollár szavait a tárca belső égésű motorok betiltásával kapcsolatos eljárásával összefüggésben

Megdöbbentőnek nevezte a környezetvédelmi minisztérium a házelnök kijelentéseit.

Foto: TASR

A környezetvédelmi minisztérium visszautasítja Boris Kollár parlamenti elnök állítását, miszerint a szaktárca képviselői ellentétesen cselekedtek volna a parlament európai ügyekért felelős bizottságának a belső égésű motorok betiltásával kapcsolatos állásfoglalásával.

A környezetvédelmi minisztérium megdöbbentőnek nevezte Boris Kollár, házelnök, a Sme rodina elnökének vonatkozó kijelentéseit. A tárca emlékeztetett arra, hogy Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter nem volt jelen a brüsszeli megbeszélésen. Ragaszkodik ahhoz, hogy a minisztérium küldöttsége nem sértette meg a bizottság állásfoglalását azzal, hogy nem szavazott a belső égésű motorok gyártásának 2035-től esedékes betiltásáról szóló rendelet ellen.

„Budaj miniszter az előrehozott választások előtti kampány részeként tekint Boris Kollár mai megalapozatlan és valótlan bírálataira. Megdöbbentő, hogy Kollár, akinek mozgalma továbbra is a kormánykoalíció tagja, előzőleg nem ellenőrizte le, hogy mi a tényállás „ – közölte a környezetvédelmi tárca.

Kifejtette: bár a bizottság határozatában felszólította a minisztert, hogy szavazzon a belső égésű motorok teljes betiltása ellen, ugyanakkor kötelezte a Németországhoz, Csehországhoz, Olaszországhoz és Lengyelországhoz való csatlakozásra, mely országok nem értettek egyet a rendelet szövegének megfogalmazásával. A környezetvédelmi tárca megjegyezte, hogy a brüsszeli tárgyalásokon Németország és az Európai Bizottság (EB) végül kompromisszumra jutott egymással. A környezetvédelmi tárca államtitkárának, Michal Kičának ezért erre a megállapodásra vonatkozóan is kérnie kellett volna Szlovákia a rendelettel kapcsolatos álláspontjának kiegészítését. A német álláspontnak megfelelő szavazási szándékról is tájékoztatnia kellett volna.

A tárca szavai szerint a bizottságnak ezt követően továbbítania kellett volna a bizottsági tagoknak az álláspont megváltoztatására irányuló javaslatot, de a kiegészítés kapcsán egyikük sem nyilatkozott.

„Maga a bizottsági titkárság is megerősítette, hogy ezáltal Szlovákia álláspontja kiegészítésre került“ – állítja a minisztérium, hozzátéve, hogy a Szlovák Köztársaság álláspontjának megváltoztatására irányuló javaslatot a törvénynek megfelelően „csendes eljárással“ hagyták jóvá.

„A tájékoztatást követően az állandó szlovák EU-képviselet minden uniós tagállamot értesített Szlovákia módosult álláspontjáról. Vagyis, hogy a bizottság bejelentésére való tekintettel eláll a parlamenti felülvizsgálattól, és így Szlovákia a rendelet elfogadására szavaz majd” – tette hozzá.

Aláhúzta: a rendeletről Brüsszelben az Energiaügyi Tanácsban szavaztak, amelynek ülésén nem a környezetvédelmi, hanem a gazdasági tárca képviselői vettek részt.

A környezetvédelmi tárca ugyanakkor azt állítja, hogy az autóipar képviselői kinyilvánították, hogy támogatják az Európai Zöld Megállapodásból (EGD) fakadó kötelezettségeket, és készek az elektromos autók gyártására való átállásra.

A minisztérium szerint a kőolajszállításon alapuló mobilitás az Orosz Föderációtól függővé teszi Szlovákiát, Budaj ezért hangsúlyozza, hogy Pozsony ne kérdőjelezze meg az autógyártó cégek modernizációs erőfeszítéseit, és mint fogalmazott: „ne konzerválja a fosszilis korszakot, amelynek éghajlati következményei a világ fennmaradását veszélyeztetik“. A zöld tárca egyúttal az elektromobilitás bírálóival és támogatóival egyaránt megbeszéléseket jelzett előre, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyekkel Szlovákia lefaraghatja az infrastruktúra-előkészítés tekintetében fennálló lemaradását.

Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke egy vasárnapi vitaműsorban arra tett utalást, hogy a parlament egy a környezetvédelmi miniszterrel és az általa vezetett tárca vonatkozó fellépésével kapcsolatos határozatot vitathat meg. Kollár szerint a minisztérium intézkedései nincsenek összhangban a bizottsági határozattal, továbbá a kormány a törvényhozásnak való alárendeltségére emlékeztetett.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban