Na hlavný obsah

Kiállításokkal emlékeznek Petőfi Sándorra születésének 200. évfordulóján a losonci és a rimaszombati múzeumban

Petőfi élete szorosan kötődött a gömör-kishonti és a nógrádi régióhoz.

Kiállításokkal emlékeznek Petőfi Sándorra születésének 200. évfordulóján a losonci és a rimaszombati múzeumban
Foto: citatum.hu

Kiállításokkal emlékeznek Petőfi Sándor költőre, születésének 200. évfordulóján a losonci és a rimaszombati múzeumban. Petőfi élete szorosan kötődött a gömör-kishonti és a nógrádi régióhoz. A mai napon nyitják meg a losonci Nógrádi Múzeumban – A lánglelkű költő – Petőfi Losoncon című kiállítást.

1845-ös ott-tartózkodása alatt két verset is írt, amelyek szerelmi költészetének fontos darabjai. „A tárlat célja, hogy korhű berendezési tárgyakkal mutassa be Petőfi losonci tartózkodásának helyét, kiemelve a legfontosabb részleteket, felidézve két múzsája – egy városi lány és egy szegény varrónő – életét, akik által eljutott a költő a Szendrey Júlia iránti igaz és beteljesült szerelemig“ – mondta Diana Lajzová, a múzeum munkatársa.

A kiállítás október 22-ig látogatható. A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum kiállítása pedig április 27.én nyílik meg, címe: Petőfi Sándor legendás barátságai. A látogatók megismerhetik például Kerényi Frigyest, a költő eperjesi barátját, akivel 1845 áprilisában töltötte együtt az időt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban