Na hlavný obsah

Az államfő visszahívta a rendőrakadémia rektorát

A belügyminiszter, Roman Mikulec javasolta Lucia Kurilovská leváltását a márciusi eset miatt, amikor az egyik tanár véletlenül meglőtt egy diáklányt.

Az államfő visszahívta a rendőrakadémia rektorát
Foto: TASR/Martin Baumann

Zuzana Čaputová visszahívta Lucia Kurilovskát a pozsonyi rendőrakadémia rektorát, ezt maga Kurilovská erősítette meg. Kurilovská leváltását Roman Mikulec belügyminiszter javasolta, azzal indokolva a beadványt, hogy március elsején az akadémia egyik tanára véletlenül meglőtt egy diáklányt. A tanár ellen eljárás indult. A rendőrakadémia tanárai azonban kiállnak Kurilovská mellett és levélben kérték az államfőt arra, hogy fontolja meg döntését. Lucia Kurilovskát a Comenius Egyetem jogi karának vezetősége is támogatja.

Čaputová szóvivője úgy véli, az államfő jogkörei korlátozattok a rektorok kinevezését vagy visszahívását illetően, csak a benyújtott javaslatok formai követelményeit veheti figyelembe.

„Mindig a javaslattevő személy álláspontja a mérvadó, a rendőrkadémia rektorának eltávolításához pedig a belügyminiszter javaslata szükséges. Az Akadémiai Szenátus ebben az esetben nem dönt, csak véleményt nyilvánít“ – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy az elnöknek tehát az alkotmány értelmében nem volt más lehetősége.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban