Na hlavný obsah

Jourová: Az EU mindent megtesz, hogy az Oroszországba deportált ukrán gyermekek visszatérhessenek szüleikhez

Az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos elmondta, hogy a nemzetközi szervezetek és független orosz médiumok forrásai szerint 16 ezer ukrán gyermeket helyeztek el orosz árvaházakban.

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa
Foto: TASR

Az Európai Unió mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik lehetővé tették az ukrán gyermekek erőszakos deportálását az orosz erők által megszállt ukrán területekről, és azért, hogy ezek a gyermekek biztonságban hazakerülhessenek családjukhoz, közösségeikhez – jelentette ki Věra Jourová.

Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament április 19-i, szerdai strasbourgi plenáris ülésén emlékeztetett: március 17-én a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen az ukrán gyermekek Oroszországba való jogellenes, erőszakos deportálásának háborús bűntette miatt.

Mint Jourová elmondta, a nemzetközi szervezetek és független orosz médiumok forrásai szerint 16 ezer gyermekről van szó, akiknek egy részét orosz árvaházakban helyezik el, ahol hazafias és katonai nevelést kapnak.

A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala azt állítja, hogy ezeket a gyermekeket, akik védett személyeknek számítanak, végleg el akarják szakítani szülőhazájuktól.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban