Na hlavný obsah

INESS: 5 év alatt 91 ezer eurót kap egy átlagos, kétgyermekes család

A szlovákiai családtámogatási politikában nem a kiadások növelésére, hanem a célzott felhasználásra van szükség – állítja a Gazdaság-és Társadalomkutató Intézet, az INESS.

Kimutatta, hogy egy átlagkeresetből élő kétgyermekes család az első gyerek születésétől számítva 5 év alatt összesen 91 ezer euró támogatást és hozzájárulást kap, ami hónapokra lebontva több a nettó átlagbérnél – ismertette Radovan Ďurana, a Gazdaság-és Társadalomkutató Intézet, az INESS elemzője.

Ďurana ezzel Igor Matovič OĽaNO-elnök elképzelésére reagált, aki jövedelemadó-mentességet javasolna a 15 évnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak és a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak, emellett tartósan bevezetné az adóbónuszt.

Az elemző figyelmeztetett, hogy a javaslat a várható hatásokról és előnyökről szóló elemzés nélkül vezetne be ilyen változtatást, ezért az intézet összefoglalót készített a jelenlegi támogatásokról.

A 2 szülő átlagkeresetéből élő, 2 gyermeket nevelő képzeletbeli család összesen 91 392 euró támogatást kap az államtól 2022 és 2027 között, havonta átlagban 1395 eurót.

„Ezzel Szlovákia az egyik legbőkezűbb ország a családtámogatás területén, az átlagkeresethez viszonyítva” – tette hozzá az elemző.

A legfőbb hibának azt tartja, hogy a politikusok nem határozzák meg a családtámogatási politika céljait, mint például a bevételkiesés megfelelő ellensúlyozását vagy a népszaporulat növelését.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban