Na hlavný obsah

KDH: Az SaS-es Sulík és Galek elbaltázott döntései miatt magasak a villanyszámlák

Andrej Žiarovský, a parlamenten kívüli KDH energetikai szakértője arról beszélt, hogy a gazdasági tárcánál a "józanésszel szembemenően cselekedtek" az energiaárak korrigálásánál.

Foto: GettyImages

Richard Sulík SaS-elnök, volt gazdasági miniszter és szintén SaS-es államtitkára, Karol Galek rossz, meggondolatlan döntései állnak a magas energiaszámlák hátterében, amelyek mindmáig utolérik a háztartásokat és a vállalkozókat. A gazdasági tárcánál 2022 nyarán a józanésszel szembemenően cselekedtek, és amikor ezt követően meredeken emelkedtek az energiaárak, nem korrigáltak a helyzeten – állítja Andrej Žiarovský, a parlamenten kívüli KDH energetikai szakértője.

Andrej Žiarovský emlékeztetett arra, hogy a gazdasági tárca eredetileg a naptári év első felét határozta meg a villamosenergia-számítás referenciakereteként, amelynek a 2022-es és a 2023-as évet kellett volna alapjául venni. A KDH szerint azonban 2022. június 10-én, az akkori SaS-es államtitkár. Karol Galek elrendelte, hogy a 3. negyedév második és harmadik hónapja legyen az új referenciakeret. Mindeközben 2022 augusztusában és szeptemberében érte el a legmagasabb értékeket az áram ára a tőzsdéken.

„A villamosenergia ára és a referenciaérték éppen a nyári hónapokban kezdett emelkedni. Július 10-én megawattóránként (MWh) 340 eurós szinten volt, egy hónappal később pedig már 500 euró közeli volt MWh-nként. Két és fél hónapig a gazdasági minisztérium semmit sem tett azért, hogy korrigálja a referenciakeretet, bár júniusban lassan hetente bombázták levelekkel az ÚRSO-t“ – jelentette ki Žiarovský, mondván, hogy a villamosenergia ára éppen az SaS-es vezetés a minisztérium élén eltöltött utolsó napjaiban csúcsosodott ki, amikor is közel 1 000 euró körül mozgott MWh-nként.

A KDH szerint ez ékes példája annak, hogy mit nem szabad cselekedni a magas energiaárak elleni küzdelemben. „Ez az oka annak, hogy minden ígéret ellenére magas villanyszámlát kaptunk és kapunk. Az energia a szisztematikus munkáról szól, és nem az elhamarkodott és átgondolatlan döntésekről, amelyek mindmáig üldöznek bennünket, amit a háztartások és a vállalkozók is megszenvednek” – tette hozzá Žiarovský.

Április 17-én, hétfőn Sulík és Galek kijelentették, hogy a kormány kudarcot vallott az olcsó lakosságivillamosenergia-beszerzésében. Nem írta alá az Európai Bizottság (EB) által jóváhagyott kötelező erejű szerződést a háztartások olcsóbb villamos energiájáról a Szlovák Villamosművekkel (SE), hanem csak a villamosművekkel kötött nem kötelező érvényű memorandum, ugyancsak nem kötelező érvényű kitételét, amelyet az EB-nek ismételten jóvá kell hagynia. Ezért attól tartanak, hogy kevesebb lesz az olcsóbb áram.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban