Na hlavný obsah

A 21 éves Jack Teixeira állhat a Pentagon-iratok szivárogtatási botránya mögött

Őrizetbe vettek egy férfit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával összefüggésben április 13-án, csütörtökön Massachusetts államban - jelentette be hivatalosan az amerikai igazságügyi miniszter.

Jack Teixeira.
Foto: Profimedia

Merrick Garland közölte, hogy a 21 éves Jack Teixeráról van szó, aki az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának légierejénél dolgozott. Hozzátette, hogy a férfi első meghallgatása egy kerületi bíróságon lesz. Egyéb részleteket a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem közölt.

Ezt megelőzően kormányzati forrásokra hivatkozva a sajtó arról írt, hogy a gyanúsított a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez.

A letartóztatásról bemutatott filmfelvétel szerint rendőrautókkal és páncélozott járművel közelítették meg a gyanúsított tartózkodási helyét, majd egy közeli rendőrségi börtönbe vitték.

Ezzel egy időben a védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy szándékos bűncselekményről van szó.

Pat Ryder hozzátette, hogy nyilvánvalóan megsértették az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó szigorú előírásokat. Hozzátette, hogy a Pentagon felülvizsgálja azok körét, akik hozzáférhetnek a minősített iratokhoz, és úgy fogalmazott, hogy „mindig minden helyzetből tanulnak“.

A minősített iratok elsőként egy főként internetes játékokra használt oldalon jelentek meg, ahonnan szélesebb körben elérhetővé váltak és kikerültek nagy közösségi oldalakra.

Április 13-án, csütörtökön a sajtóban a gyanúsítottal kapcsolatban az jelent meg, hogy egy zárt, Thug Shaker Central nevű internetes csoport tagja.

Korábbi sajtóértesülések szerint a férfi az általa vezetett internetes chatcsoport tagjait szerette volna lenyűgözni a több száz lefényképezett, titkos hírszerzési dokumentummal.

A Thug Shaker Central nevű, 20-30 fős, főleg tizenévesekből álló csoportot alapvetően arra használták, hogy fegyverekről, videójátékokról és rasszista mémekről beszélgessenek. A dokumentumokat valószínűleg már hónapokkal ezelőtt feltöltötték a csoportban.

A dokumentumok – a csoport New York Timesnak nyilatkozó tagjai szerint – csak akkor kezdtek szélesebb figyelmet kapni, amikor a Thug Shaker Central egyik tizenéves tagja néhány tucatot közzétett belőlük egy nyilvános online fórumon. Onnan kapták fel őket orosz nyelvű Telegram-csatornák.

Elmondásuk szerint nem volt tervben, hogy a titkos iratok (lefotózott nyomtatott lapok) valaha kijussanak a csoportból, Teixeira pedig nem egy Edward Snowden-szerű figura, és az Egyesült Államok ellenségeivel sem szimpatizált.

„Ez a fickó keresztény volt, háborúellenes, csak néhány barátját akarta tájékoztatni arról, hogy mi történik“ – mondta a New York Timesnak Teixeira egyik barátja.

Hozzátette: „Van néhány tagja a csoportunknak, akik Ukrajnában vannak. Szeretjük a harci játékokat, szeretjük a háborús játékokat“.

(MTI, HVG)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban