Na hlavný obsah

Pellegrini: Az államnak ellenőrzése alatt kell tudnia az energiavállalatokat

Az államnak a kezében kell tartania a stratégiai energetikai vállalatokat, és nem szabad a külföldi tulajdonosok akaratától függenie - jelentette ki április 11-i, keddi sajtótájékoztatóján a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke, Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini.
Foto: TASR

A korábbi kormányfő Peter Pellegrini emlékeztetett arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Németország az ipar és a gazdaság számára különít el forrásokat, hogy országaikból ne áramoljanak ki a beruházások és a termelő gyárak. Pellegrini szerint a Szlovák Köztársaságnak is mindent meg kell tennie azért, hogy olyan hely legyen, ahol a gyárak megmaradnak, és ahol kiszámítható és stabil az üzleti környezet.

Pellegrini arról tájékoztatott, hogy a párt petíciót indított, amelyet egy héten belül 90 ezren írtak alá elektronikus formában.

„Feladata felkérni a nemzetet, hogy adjon mandátumot a leendő kormánykoalíciónak, hogy a tárgyalóasztalnál olyan követelések kerüljenek asztalra, amelyeket az ország lakosságának jelentős része aláír” – mondta Pellegrini.

A követelések egyike, hogy a következő kormány legyen képes megállítani az energia- és élelmiszerárak emelkedését azáltal, hogy növeli a stratégiai energiavállalatok feletti ellenőrzést és befolyást növelésével és nem csak a szabad piacra támaszkodik.

Pellegrini szerint a Hlas-SD tiszteletben tartja a magántulajdont, de ragaszkodik ahhoz, hogy az állam ellenőrizze az összes privatizációs szerződést és azok teljesítését. A Hlas-SD szerint ugyanakkor az államnak emelnie kell ezen társaságok alaptőkéjét és növelnie kell azokban való részesedését.

„Szóba jöhet külföldi tulajdonosok részesedésének felvásárlása, vagy irányítási jogaink megerősítése” – mutatott rá a Hlas-SD-elnök Peter Pellegrini.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban