Na hlavný obsah

Kormány: Négymillió euróig terjedő összegben részesül idén Selmecbánya

Négymillió euróig terjedő összegben részesül idén az államtól Selmecbánya városa történelmi központja márciusi tűzvész sújtotta épületeinek felújítására. További hétmillió eurót különít el a kormány a 2023-2025-ös időszakra az egyes minisztériumoknak az általuk kezelt épületek és archívumok felújítására - döntött szerdai kihelyezett ülésén az Eduard Heger megbízott miniszterelnök vezette kormány.

Kihelyezett kormányülés, Selmecbánya, 2023. április 5.
Foto: TASR

A megbeszélés tárgyát a városnak nyújtandó pénzügyi támogatás képezte azok után, hogy március 18-án, szombaton a történelmi belvárosban tűz ütött ki. A lángok 7 az UNESCO listáján szereplő történelmi épületre terjedtek át. A mentési munkálatok idején a kormány pénzügyi segítségnyújtást ígért az újjáépítéshez.

„Fontos, hogy a tűzben megrongálódott épületek mielőbb visszanyerjék eredeti megjelenésüket” – mutattak rá a kormányzati anyag előterjesztői. A kormány szerint a rekonstrukció ára az előzetesen becsült legalsó 23 971 164 eurós ártól a 30 892 764 eurós felső határáig terjed.

A kabinet határozattervezetében legfeljebb 4 millió eurós összeget különítenek el Selmecbányának a kormány idei tartalékából olyan épületekre, mint a helyi alapfokú művészeti iskola.

Továbbá 7 millió eurót különítenek el a belügyminisztérium és a környezetvédelmi minisztérium költségvetési fejezetei számára a 2023-2025 közötti időszakra, amelyeket a megrongálódott épületek karbantartására és újjáépítésére, valamint az ezen tárcák kezelte, különösen a Szlovák Bányászati ​​Levéltárban, a Berggericht Szlovák Bányászati ​​Múzeumban és a J. Kollár Galériában található sérült archív dokumentumok helyreállítására és megőrzésére fordítanak –  áll az elfogadott határozatban. Az elkülönített összegeket megelőző intézkedésekre, azaz az épületek további tüzek elleni védelmének javítására is használják.

A megrongálódott, magántulajdonban lévő műemlékek esetében – pl. Banka lásky, Pizzeria Black M, a Dolná ružová 1 szám alatt található családi ház, vagy a az Eleuzína családi ház esetében a belügyminisztérium és a kulturális tárca június végéig külön finanszírozási mechanizmust mutat be.

A kormányzati anyag emlékeztet arra, hogy a város számszerűsítette a rendkívüli helyzet kihirdetésekor végzett mentési munkálatok költségeit. „Ellenőrzésük után javaslatot terjesztenek a kormány elé ezeknek a költségeknek az állami költségvetésből történő finanszírozására” – teszik hozzá a javaslat előterjesztői.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban