Na hlavný obsah

Blinken: Finnország NATO-csatlakozása az egyetlen dolog, amit Putyinnak köszönhetünk

A NATO elnöke, Jens Stoltenberg a globális biztonság fenntartása végett erősítené a katonai szövetség további kapcsolatait.

Blinken: Finnország NATO-csatlakozása az egyetlen dolog, amit Putyinnak köszönhetünk
Antony Blinken (b), az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere és Jens Stoltenerg (j) a NATO főtitkára. Foto: TASR/AP

Azt hogy a NATO keddtől Finnországot is tagországai között üdvözölheti, „talán az egyetlen dolog, amit Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönhetünk“ – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben a szervezet főtitkárával, Jens Stoltenberggel közösen tett nyilatkozatában.

Mint mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja számos országot késztetett arra, hogy többet tegyen a védelméért, illetve annak érdekében, hogy ne érhesse katonai agresszió. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a globális biztonság fenntartása végett a NATO erősítené kapcsolatait az ázsiai, csendes-óceáni térségbeli partnereivel is.

„Egy olyan világban, ahol Oroszország és Kína egyre közelebb áll egymáshoz, egyre fontosabbá válik az Ausztráliával, Új-Zélanddal, Japánnal és Dél-Koreával folyó együttműködés“ – emelte ki.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban