Na hlavný obsah

Antony Blinken telefonon követelte az Szergej Lavrovtól a kémkedéssel gyanúsított újságíró elengedését

Hidegháború vége óta Gershkovich az első újságíró akit kémkedés vádjával vettek őrizetbe az orosz hatóságok

Antony Blinken telefonon követelte az Szergej Lavrovtól a kémkedéssel gyanúsított újságíró elengedését
Foto: TASR/AP

A Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával őrizetbe vett amerikai újságíró elengedését követelte Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Szergej Lavrovval vasárnap folytatott telefonos megbeszélése során – jelentette a Reuters hírügynökség hétfőn.

A The Wall Street Journal újságíróját, Evan Gershkovichot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei tartóztatták le Jekatyerinburgban a múlt héten kémkedés gyanújával, azt állítva, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni. Egy csütörtöki zárt tárgyaláson az újságírót május 29-ig előzetes letartóztatásba helyezték. Az orosz törvények szerint akit kémkedés vádjában bűnösnek találnak, akár 20 év börtönbüntetéssel is sújtható.

„Blinken külügyminiszter az orosz diplomácia vezetőjével folytatott telefonbeszélgetés során kifejezte az Egyesült Államok súlyos aggodalmát egy amerikai állampolgár elfogadhatatlan letartóztatása miatt. Az amerikai külügyi tárca vezetője az újságíró azonnali szabadon bocsátására szólított fel” – tudatta az amerikai külügyminisztérium közleményében.

Gershkovich az első amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta az orosz hatóságok kémkedés vádjával őrizetbe vettek.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban