Na hlavný obsah

Ombudsman: A szegénység a legnagyobb lecke az emberi jogok és szabadságjogok szempontjából Szlovákiában

Róbert Dobrovodský emberi jogi biztos a szegénység kérdését és a szociális jogokat is prioritásai közé sorolta. Szerinte a lakosság eladósodottsága, a jelzáloghitel-kamatok, illetve ezen jelzálogok terhelte ingatlanok árának emelkedése 10 évvel ezelőtti helyzetet eredményez.

Róbert Dobrovodský.
Foto: TASR

A szegénység a legnagyobb lecke az emberi jogok és szabadságjogok szempontjából Szlovákiában – véli Róbert Dobrovodský emberi jogi ombudsman, aki a szegénység kérdését a szociális jogokkal egyetemben prioritásai közé sorolta.

Ezen a területen a bírósági védelemhez való jog vagy a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez jogának betartására szeretne összpontosítani. Szerinte a szegénység egyszerre következménye és oka az emberi jogok megsértésének.

Az ombudsman szerint a lakosság eladósodottsága, a jelzáloghitel-kamatok emelkedése, illetve azon ingatlanok drágulása, amelyekre jelzáloghitelt vettek fel, a 10 évvel ezelőtti helyzethez vezet.

„A nem bankjellegű pénzügyi közvetítők, árverések járványa, amikor az emberek kis adósságok miatt vesztették el otthonukat“ – mutatott rá Róbert Dobrovodský.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban