Na hlavný obsah

Élelmiszerárak: bizottsági ülést hív össze ultimátumot adva az üzletláncoknak és a minisztériumoknak Patrick Linhart

„Második számú kísérlet! Ismét rendkívüli parlamenti bizottsági ülést hívok össze, amelyen ultimátumot szeretnék javasolni az üzletláncoknak és a minisztériumoknak a magas élelmiszerárak kezelésére” - fogalmaz írásos állásfoglalásában a parlament földművelésügyi és környezetvédelmi bizottságának tagja, Patrick Linhart.

Patrick Linhart
Foto: TASR

A parlament földművelésügyi és környezetvédelmi bizottságának tagja, Patrick Linhart írásos állásfoglalásában úgy fogalmazott, a bizottságba szeretné meghívni Eduard Heger megbízott miniszterelnököt és pénzügyminisztert, továbbá a gazdasági és a földművelésügyi minisztert, illetve az üzletláncok képviselőit, azzal a feltétellel, hogy marketing helyett azonnali,  konkrét megoldásokat tárnak a bizottság tagjai elé.

Az ultimátum 2023. április 1-jén, szombaton jár le. „Vagy a hét végéig megállapodunk, és azonnal hatékony és radikális intézkedéseket teszünk az alapvető élelmiszerek árának csökkentésére, vagy ha nem, akkor hétfő reggel (másfél év után) ismét az összes alapvető élelmiszer 5 százalékos áfájával, és az üzletláncok szabályozott árrésének 35 százalékos felső határával kapcsolatos törvénymódosítást nyújtok be” – szögezi le Linhart.

„Ezeknek a javaslatoknak, amint azt már tudják, politikai támogatottságuk, így egyben a legnagyobb esélyük is van arra, hogy a parlamentben elfogadásra kerüljenek. A minisztériumok, úgy gondolom, kormányjavaslatként, gyorsított eljárásban, azonnali hatállyal terjeszthetik elő” – folytatta a parlamenti képviselő.

„Hétfőig minden politikai szereplő előtt mindkét törvénymódosítást nyitva hagyom, bízva abban, hogy ezekben az időkben politikai egységről teszünk tanúbizonyságot az állampolgároknak, vagyis a javaslatokat nemcsak az egyes politikai szereplők, hanem mindenekelőtt az állampolgárok megelégedésére egészítjük ki” – fogalmazott Patrick Linhart.

„Köszönetet mondok minden ellenzéki kollégának (kivéve az SAS-t), akik támogatják egy újabb rendkívüli parlamenti bizottsági ülés összehívását, azok után, hogy a bizottság a múlt héten az OĽaNO és SAS képviselői miatt határozatképtelen volt“ – írta állásfoglalásában a parlament földművelésügyi és környezetvédelmi bizottságának tagja.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban