Na hlavný obsah

Jaroslav Naď: Szlovákia tizenkét Vipert kaphat a MiG-29-esekért cserébe

A védelmi miniszter úgy véli, hogy az Egyesült Államok ajánlata kedvező.

Jaroslav Naď: Szlovákia tizenkét Vipert kaphat a MiG-29-esekért cserébe
AH-1Z Viper típusú harci helikopter. Foto: Wikipédia

Jaroslav Naď (Demokraták) ügyvezető védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok tizenkét AH-1Z Viper típusú harci helikoptert ígért Szlovákiának az Ukrajnának átadott MiG-29-es vadászgépekért cserébe. Az új helikopterekhez hozzá kell majd fizetni, a tárcavezető szerint azonban az üzlet még így is kedvező.

A MiG-ek átadásáért Szlovákiának ígért, a Bell által gyártott tizenkét Viper teljesen új lesz. A helikopterek mellé AGM-114 Hellfire típusú páncéltörő rakétákat és pótalkatrészeket is kapunk, emellett az Egyesült Államok biztosítja a pilóták kiképzését is – tette hozzá Naď. Mindezért 340 millió eurót fizetne 3-4 év alatt az ország a védelmi tárca éves költségvetéséből, ám az átvett felszerelés értéke Naď szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt. „A maradékot, tehát körülbelül 660 millió amerikai dollárt ajándékba kapnánk az amerikai kormány védelmi alapjából (Foreign Military Financing)” – magyarázta Naď. Hozzátette, hogy ilyen ajánlat iránt több ország is érdeklődik, és a csere közvetve kompenzációnak is tekinthető azért, hogy késik az F-16-os vadászgépek leszállítása.

A MiG-ek, valamint a Kub légvédelmi rendszer egy részének átadásáról a szlovák megbízott kormány döntött, Naď rendkívül előnyösnek tekinti a cserét, melynek köszönhetően jelentős mértékben nőnek az ország védelmi képességei. (tasr, Denník N)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban