Na hlavný obsah

A kormány elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását

A parlament elé kerül a Büntető Törvénykönyv módosítása, miután a kormány elfogadta azt.

A kormány elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását
Foto: TASR

A módosítás értelmében többek között alacsonyabb büntetési tételeket lehetne kiszabni kábítószer-fogyasztásért, de reagál az ittas vezetésre, és csökkenti a legsúlyosabb gazdasági és vagyon ellen elkövetett bűncseleményekre kiszabható büntetéseket is. „Ezzel a módosítással Szlovákia elmozdul a modern európai országok irányába” – hangsúlyozta Eduard Heger ideiglenesen kinevezett miniszterelnök.

Viliam Karas igazságügyi miniszter hozzátette, „a javaslat a széles szakmai közvélemény támogatását élvezi”. Szerinte a jogszabály egyik célja, hogy változtasson a fiatalkorú törvénysértőkkel és az első ízben elítéltekkel kapcsolatos szemléleten. Ha a parlament megszavazza a módosító javaslatot, a jövőben egyszerűbb lesz kiszabni olyan büntetéseket, amelyek nem járnak szabadságvesztéssel – elsősorban azoknál, akik első ízben követtek el valamilyen törvénysértést.

Változást hoz a módosítás a kábítószer-bűncselekmények terén is, ahol többek között megkülönböztetik a kábítószer-fogyasztókat a kábítószerkészítőktől. A javaslat alapján továbbá szigorodik az ittas vezetés megítélése.

(dennikN, Napunk, Pravda)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban