Na hlavný obsah

Lát előnyöket a közbeszerzési törvény módosításában a Szlovákiai Városok Uniója

Több az önkormányzatokra nézve előnyös változtatást is felfedeztek a közbeszerzési törvény módosító javaslatában a városok. A Szlovákiai Városok Uniójának elnöke, Richard Rybníček például lehetőséget lát a közbeszerzéseket lebonyolító alkalmazottak elvtávozásának mérséklésére.

Richard Rybníček
Foto: TASR

Több az önkormányzatokra nézve előnyös változtatást is felfedeztek a közbeszerzési törvény módosító javaslatában a városok. Az önkormányzatok nagyra értékelik például annak lehetőségét, hogy az adott szabálysértés ténybeli körülményei alapján bírságot szabhatnak ki a közbeszerzést végzők számára – közölte a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) elnöke, Richard Rybníček.

Kiemeli, hogy Csehországban is hasonló szankciós rendszert alkalmaznak. A jogszabály-módosításban egyúttal lehetőséget lát a közbeszerzéseket lebonyolító alkalmazottak elvtávozásának mérséklésére.

„Több tagunknak már jelenleg is gondot okoz a közbeszerzési eljárásokhoz szükséges személyzet biztosítása. Az alkalmazottak lehetséges távozásának problematikájáról a Közbeszerzési Hivatallal (ÚVO) is aktív párbeszédet folytatunk, amely érzékeli félelmeinket és azonosul velük“ – mondta az önkormányzati szövetség vezetője, amely 61 szlovákiai várost képvisel, amelyekben összesen több mint 2 millió lakos él.

Az ÚVO rámutat a szakmai védnökök hiányára, akik a közbeszerzők szakmai színvonalát hivatottak ellenőrizni és biztosítani. Jelenleg az a természetes vagy jogi személy válhat szakmai védnökké, aki szakmai gyakorlatról tesz tanúbizonyságot, vagy sikeres vizsgát tesz a Közbeszerzési Hivatalnál. Az ÚVO becslései szerint jelenleg 10-15 ezer ember végez közbeszerzést az országban. A szakmai védnökök listáján azonban 50 természetes személy és 3 jogi személy szerepel.

„Az igények és a valós elérhetőség közötti aránytalanság alapvető, és a jövő évtől a közbeszerzési rendszer működésének egészét veszélyeztetheti“ – közölte az ÚVO.

A nyilvános közbeszerzésekről szóló törvény módosítása jelenleg második olvasatban van a törvényhozásban.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban