Na hlavný obsah

Államfő: Heger búcsúja Matovičéktól nem indokolja hivatalnokkormány kinevezését

Zuzana Čaputová szerint Eduard Heger megbízott miniszterelnök távozása az OĽaNO-ból nem indokolja hivatalnokkormány kinevezését. „Ha hivatalnokkormány lenne, annak semmilyen választási létjogosultsága nem lenne” – szögezte le az államfő, aki mindaddig nem kíván élni ezen lehetőséggel, amíg a kormányt súlyos mulasztáson nem éri.

Zuzana Čaputová (b) és Eduard Heger (j) a pozsonyi elnöki palotában.
Foto: TASR

Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerint Eduard Heger megbízott miniszterelnök távozása az OĽaNO-ból nem indokolja hivatalnokkormány kinevezését, mert abban, Hegerrel ellentétben, olyan miniszterek lennének, akik nem indultak a parlamenti választáson. Az államfő mindaddig nem tervezi hivatalnokkormány kinevezését, amíg a Heger-kabinet súlyos hibát nem vét.

„Egyes ellenzéki pártok a hivatalnokkormányt említik alternatívaként, de egy hivatalnokkormánynak sem lenne semmi köze az előző parlamenti választáshoz, sem az egész kormányzati ciklushoz. Heger és az OĽaNO-ból távozó miniszterek indultak a választáson” – jelentette ki az államfő.

„Végső soron pedig az sem elhanyagolható számomra, hogy a volt kormánypártok elfogadták a jelenlegi helyzetet és hagyják Hegert kormányozni a választásig” – tette hozzá.

Az új párt létrejöttét az államfő nem tekinti az országra nézve súlyos helyzetnek vagy a kormány kudarcának.

„Minden választás előtt – legyen az menetrend szerinti vagy előrehozott – a kormányfő párttag. Ha hivatalnokkormány lenne, annak semmilyen választási létjogosultsága nem lenne. Tőlem kapná a legitimitását, a megbízatást” – szögezte le.

Az államfő kifejtette, akkor nevez ki hivatalnokkormányt, ha Eduard Heger kormányát súlyos mulasztáson éri.

„A miniszterelnök tisztában van ezzel. Nagyon figyelek egyes ágazatokra. Vannak változások, személyi változások is, pontosan azért, hogy ezeken a fontos területeken ne valljon kudarcot az ország” – mondta Zuzana Čaputová.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban