Na hlavný obsah

Miloš Zeman az első választott államfő elhagyja a prágai várat

Milyen változás vár a csehekre?

Miloš Zeman az első választott államfő elhagyja a prágai várat
Foto: TASR/AP

Nyugatbarátnak várták, ő mégis inkább Donald Trumpot, Vlagyimir Putyint és Kína elnökét, Si Csin-pinget csodálta.  Miloš Zeman az első, nép által választott cseh államfő mai nappal elhagyja a prágai várat.

Zeman a megválasztása után gyakran hangoztatta, hogy keleti nyitás fontosságát. Új befektetésekről tárgyalt Kínával, amiknek a töredéke valósult meg, így a várt gazdasági fellendülés elmaradt.

Sokáig Putyin csodálója volt, azonban a háború kitörésekor látványos pálfordulást tett a cseh elnök. Az invázió kezdetén európai államfők közül az elsők közöttt vonta felelősségre az orosz elnököt és szorgalmazta a szankciók kivetését az agresszorra.

Zeman 10 éves elnöki ciklusa után Petr Pavel, volt NATO-tábornok veszi át helyét az államfői pozícióban, aki elődjével ellentétben az euro-atlanti elkötelezettség híve. Pavel nyugatbarát jellege abban mutatkozik meg leginkább, hogy élesen bírálja az elődje által tisztelt és támogatott autoriter rendszereket.

A megválasztott elnök sarkos hozzáállásról tanúskodik az is, hogy nemrég arról beszélt, hogy Csehországnak el kell gondolkodni a V4-es tagságról, a háború óta fennálló Magyarországgal szembeni elvi ellentétek miatt.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban