Na hlavný obsah

Kijev tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat megrongálásához

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója tagadta, hogy az ukrán kormánynak bármi köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékek ellen 2022 őszén elkövetett robbantásos szabotázsakcióhoz.

Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak.
Foto: GettyImages

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója tagadta, hogy az ukrán kormánynak bármi köze lenne az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos szabotázsakcióhoz.

A The New York Times március 8-án, szerdán hírszerzési forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az amerikai titkosszolgálatok által összegyűjtött adatok alapján egy ukránbarát csoport követte el az akciót, de arra nincs bizonyíték, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek vagy az ő belső körének köze lett volna a támadáshoz.

A lap szerint „fennáll annak lehetősége, hogy az ukrán kormánnyal vagy titkosszolgálatokkal kapcsolatban lévő harmadik fél titokban hajtotta végre a műveletet”.

A két vezetékpáron tavaly szeptemberben észleltek gázömlést, majd az ügyben illetékes svéd és dán hatóságok megállapították, hogy szándékos szabotázsakció történt, de nem neveztek meg felelőst.

Moszkva a Nyugatot és az „angolszászokat” tette felelőssé a támadásért.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban