Na hlavný obsah

Lucia Ďuriš Nicholsonová modern középpártként mutatja be a Jablko pártotot

Az első hivatalos sajtótájékoztatón kijelentették, hogy a párt centrista lesz, erős szociális programmal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová modern középpártként mutatja be a Jablko pártotot
Lucia Ďuriš Nicholsonová Foto: TASR/Jakub Kotian

A Jablko egy modern centrumpárt, erős szociális programmal – mutatta be projektjét Lucia Ďuriš Nicholsonová alapító és európai parlamenti képviselő. Mint arról szerdai sajtótájékoztatóján tájékoztatott, a formálódó párt a legfontosabb reformnak a régiók strukturális reformját tartja.

„Az Almának (Jablko) világos víziója van – az erkölcs visszatérése, az ész visszatérése, a megállapodások, a jogszabályok tiszteletben tartása, valamint az ország és a polgárok érdeke, hogy az minden pártharc felett álljon“ – vázolta Ďuriš Nicholsonová. Az ország és a régiók fejlődéséhez szerinte nyitott gondolkodású politikusokra van szükség, akik képesek szembenézni a modern kihívásokkal. Szerinte az Alma (Jablko) egyértelműen nyugat- és Európa-párti párt, amely a fiatalokban látja a potenciált. Ďuriš Nicholsonová szerint a párt adatbázisa mintegy 180 főből áll.

A pártnak tagja például Jozef Mihál és Peter Ošváth volt politikus is. A szimpatizánsok eddig mintegy 5000 aláírást gyűjtöttek össze a párt megalakulásáért. Ďuriš Nicholsonová megerősítette, hogy nyitott az összeolvadásról szóló tárgyalásokra, meg akarja akadályozni, hogy szavazatok vesszenek el. Ďuriš Nicholsonová szerint Ravasz Ábel komolyan érdeklődik új pártja iránt és komoly esélyt lát arra, hogy megegyezzenek.

Már tárgyalt az együttműködésről Eduard Heger ideiglenes miniszterelnökkel és a parlamenten kívüli demokraták vezetőjével, a parlamenten kívüli ODS vezetőjével, Pavel Macekkel, valamint Mikuláš Dzurinda ex-miniszterelnökkel, aki meghirdette a Kék – Európai Szlovákia projektet. Konkrét következtetések még nem születtek.

A párt alapítója viszont kizárta a szélsőségesekkel való kapcsolatokat, akik közé a Smer-SD, a Republika és az ĽSNS képviselőit is bevonta. Elutasítja az Igor Matovič vezette OĽANO-val való együttműködést is. Egyelőre naivnak és elbizakodottnak nevezte, hogy a Hlas-SD-t kizárja az együttműködésből.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban