Na hlavný obsah

Az Állami Számvevőszék számos problémára hívja fel a figyelmet az egészségügyi ágazatban

Fenntarthatatlan finanszírozására az állami mentőszolgálatlnak.

Az Állami Számvevőszék számos problémára hívja fel a figyelmet az egészségügyi ágazatban
Illusztrációs kép Foto: Shutterstock

Rámutat a minisztériumi adatok pontatlanságára, az állami mentőszolgálat  fenntarthatatlan finanszírozására, a nem működő DRG-rendszerre vagy az e-egészségügyi rendszer elégtelen használatára.Ez derül ki az egészségügyi ágazat tavalyi ellenőrzéséről szóló anyagból, amelyet a kormány szerdán vett tudomásul.

Az ÁSZ az egészségügyi tárcánál gyűjtött információk megbízhatatlanságát és pontatlanságát jelölte meg problémaként. „Releváns, naprakész és megbízható adatok nélkül az egészségügyi ágazatban a tudomány, a kutatás és az innováció nem végezhető teljes körűen és szakmai színvonalon“ – áll a jelentésben. Ezért többek között azt javasolta, hogy a parlamenti egészségügyi bizottság kötelezze a Nemzeti Egészségügyi Információs Központot (NCHI) arra, hogy hozzon rendszerszintű intézkedéseket a helyzet javítása érdekében, és számoljon be a megtett intézkedésekről.

Szerinte a digitális technológia használata is problémát jelent az egészségügyben. „Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság egyik fő célkitűzése a digitális technológiák használatának elérése a gazdaság és a társadalom egész területén, az e-egészségügyi rendszer a szlovákiai viszonyok között még nem eléggé működőképes és használható“ – jelentette ki.

Az egészségügyi minisztériumnak és az NCZI-nek több intézkedést is javasolt, például az e-egészségügy területén a feladatok ütemtervének meghatározását vagy a minisztérium digitalizációs és informatikai részlegének megerősítését.

Az ÁSZ problémaként jelölte meg az állami mentőszolgálat finanszírozási rendszerét is, amely szerinte hosszú távon fenntarthatatlan. Rámutatott, hogy finanszírozásuk és személyzeti igényeik nem kielégítően biztosítottak, ami veszélyeztetheti a sürgősségi egészségügyi ellátás elérhetőségét és folyamatosságát. Véleménye szerint most rendkívül fontos a mentőszolgálat fejlesztési koncepciójának kidolgozása, és a stabilizálás érdekében azonnali intézkedések megtételének megfontolása.

Felhívta a figyelmet a diszfunkcionális DRG-rendszerre is (diagnózis alapú klasszifikációs rendszer, amely a kórházak finanszírozásában uralkodó egyenlőtlenségeket hivatott megszüntetni és a rendelkezésre álló pénz igazságos elosztását biztosítani – szerk. megj.), amelynek célja a fekvőbeteg-ellátás fenntartható finanszírozásának biztosítása. Emlékeztetett arra, hogy a működése 2016 elején kezdődött volna meg.

A DRG-k gyakorlati bevezetésének legnagyobb akadályaként a bevezetés projektmenedzsmentjének hiányát jelölte meg. Ezzel összefüggésben többek között azt javasolta, hogy a parlament egészségügyi bizottsága kérjen rendszeres tájékoztatást az egészségügyi minisztériumtól a rendszer bevezetéséről.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban