Na hlavný obsah

Az ügyvivő miniszterelnököt állítja átmenetileg az egészségügyi tárca élére az államfő

Zuzana Čaputová államfő ideiglenesen Eduard Heger megbízott kormányfőt állítja az egészségügyi minisztérium élére. Vladimír Lengvarský megbízatását március 3-án, pénteken délelőtt vonja vissza.

Zuzana Čaputová
Foto: TASR

Zuzana Čaputová államfő ideiglenesen Eduard Heger megbízott kormányfőt állítja az egészségügyi minisztérium élére. Vladimír Lengvarský megbízatását március 3-án, pénteken délelőtt vonja vissza.

„Szeretném megköszönni Lengvarský miniszter úrnak a munkáját, mert egy nagyon nehéz tárca irányítását vette át egy még annál is nehezebb időszakban, a pandémia idején és sok jó döntést hozott. Tény, hogy nem minden területen sikerült egyformán teljesíteni. Ami a helyreállítási terv mérföldköveinrk teljesítését illeti, huzamosabb ideje bizonyos problémákat észlelünk” – közölte az államfő, aki a bejelentés napján, március 2-án, csütörtökön előzőleg Eduard Hegerrel és Vladimír Lengvarskýval is találkozott.

Hozzátette, az elmúlt hetekben többször beszélt a kormányfővel a helyreállítási terv teljesítésével kapcsolatos csúszásokról. Azt is hangsúlyozta, hogy a kormányfő a felelős a terv teljesítéséért és az ellenőrző jogköröket is ő gyakorolja, ezért elfogadta a személycserékre vonatkozó javaslatát.

Ugyanakkor rámutatott, hogy a kormányfő és a miniszter másként látja az okokat, hogy mi vezetett a jelenlegi helyzethez, de az államfő nem döntőbíró, hogy megmondja, kinek az értelmezésében van több igazság.

Čaputová elmondta, nagyon érzékeny területről és fontos minisztériumról van szó, ezért a végrehajtó hatalom első számú képviselőjét, vagyis a kormányfőt bízta meg ideiglenesen az egészségügyi minisztérium vezetésével.

„Ez azt jelenti, hogy a helyreállítási tervért teljes mértékig a kormányfőé lesz a felelősség, és természetesen az egész tárcáért a szakértői csapattal és a tervvel egyetemben, amelyet ma meglehetősen kimerítően ismertetett velem” – húzta alá az államfő.

Hozzátette, mivel ideiglenesen megbízott kormányról van szó, új minisztert nem nevezhet ki, csak a kormány valamelyik tagját bízhatja meg más tárca felügyeletével is. Heger emellett már megbízott pénzügyminiszter.

„Tisztelettel és azzal az elhatározással, hogy behozzuk a lemaradást, elfogadom Zuzana Čaputová államfő megbízását az egészségügyi tárca vezetésére” – reagált a közösségi hálón Eduard Heger.

Leszögezte, a válságmenedzsmenttel közösen azon fognak dolgozni, hogy eleget tegyenek az állampolgároknak tett ígéreteknek.

A hivatalnokkormányról Zuzana Čaputová azt mondta, akkor nevezi ki, ha a megbízott kormány súlyos mulasztást követ el. Jó jelnek tartja, hogy Heger kormányfőként erélyesen lép fel ilyen helyzetben, mint amilyen most az egészségügyi tárcánál kialakult.

„Várok pár napot vagy hetet, hogy lássuk, van-e eredmény, hogy sikerül-e helyretenni a dolgokat. Ha nem, kész vagyok hivatalnokkormányt kinevezni” – szögezte le.

Az államfő továbbra is úgy véli, jobb lenne júniusban megtartani a parlamenti választást, de elfogadja, hogy a parlamenti képviselők többsége nem ebben az időpontban egyezett meg.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban