Na hlavný obsah

A háború kitörése óta először beszélt négyszemközt az amerikai és az orosz külügyminiszter

Washington bizonyos mértékig nyitva akarja tartani a kommunikációs csatornákat Oroszországgal. Az egyeztetés részletei egyelőre még nem ismertek.

A háború kitörése óta először beszélt négyszemközt az amerikai és az orosz külügyminiszter
Foto: TASR/AP

Antony Blinken és Szergej Lavrov az Új-Delhiben rendezett G20 konferencián ült le egymással, az orosz beszámolók szerint az Egyesült Államok volt a kezdeményező fél – számolt be a The New York Times.

Az Egyesült Államok külügyminisztere elmondta, eredetileg nem tervezett Lavrovval beszélni, az, hogy mégis megtette, annak jele, hogy Washington bizonyos mértékig nyitva akarja tartani a kommunikációs csatornákat Moszkvával.

Bár az egyeztetés részletei – egyelőre – nem ismertek, Lavrov annyit elárult, hogy a közös kommunikáció az ukrajnai háború miatti egyet nem értés okán marad el. Oroszország és Amerika külügyminiszterei közvetlenül a találkozó előtt és után is odaszúrtak egymásnak.

Lavrov azzal vádolta a Nyugatot, hogy zsarolással és fenyegetésekkel próbálnak nyomást gyakorolni a háború kérdésében eddig állást nem foglaló államokra. Blinken elítélte Oroszországot az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért és amiatt, hogy a Kremllel szembeni kritikus hangokat elnyomják.

(hvg.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban