Na hlavný obsah

Több mint ezer hivatásos katona van a NATO szlovákiai többnemzetiségű harccsoportjában

Jelenleg több mint ezer hivatásos katona van jelen Szlovákiában a NATO többnemzetiségű harccsoportjában. Az ország területén a szövetséges katonák maximális létszáma 3 000 lehet.

Foto: TASR

Jelenleg több mint ezer hivatásos katona van jelen Szlovákiában a NATO többnemzetiségű harccsoportjában. Az ország területén a szövetséges katonák maximális létszáma 3 000 lehet – tájékoztatott a védelmi minisztérium szóvivője, Martina Kakaščíková.

„A szövetségesek jelenlétének célja az elrettentés, az összetartás felmutatása, illetve annak kinyilvánítása, hogy együttesen készek vagyunk védekezni bármilyen veszély ellen” – közölte Jaroslav Naď ügyvezető védelmi miniszter.

„2022 márciusa óta már csaknem 2 000 szövetséges katona cserélődött ki ebben az egységben, a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek tagjait is beleértve” – közölte Kakaščíková. Hozzátette: katonákon kívül a szövetségesek modern haditechnikát is küldtek Szlovákiába.

„A szövetségesek által küldött technikának köszönhetően Szlovákia védettebb, mint valaha, és a tárca természetesen azon igyekszik, hogy biztosítsa a saját védelmi rendszereit” – tette hozzá a védelmi tárca szóvivője.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban