Na hlavný obsah

Kína nagyobb együttműködését sürgeti a koronavírus eredetének feltárásában a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet Kína nagyobb együttműködését sürgeti a koronavírus eredetének feltárásában. A tudományos munkák rendelkezésre álltáig a vírus eredetére vonatkozó minden elmélet terítéken marad - húzta alá a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

illusztráció
Foto: TASR/DPA

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kína nagyobb együttműködését sürgeti a koronavírus (SARS-CoV-2) eredetének feltárásában – közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója február 15-én, szerdán Genfben.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója azzal egészítette ezt ki, hogy a kifejezetten az új kórokozók eredetének kutatására alapított független szakértői tanács (Sago) világos javaslatokkal látta el a kínai hatóságokat a szükséges tanulmányok elvégzéséhez.

Mint mondta, az ilyen vizsgálatok elvégzése a tagállamok hatáskörébe tartozik, a WHO azonban eredményeket vár. Felidézte, hogy Gebrejeszusz ismételten támogatást ajánlott fel Kínának és követelte az igényelt tanulmányok elvégzését.

“Amíg ezek a tudományos munkák nem állnak rendelkezésre, addig a vírus eredetére vonatkozó minden elmélet továbbra sem kerül le az asztalról” – hangsúlyozta Ryan, utóbbi kijelentésével arra a pekingi vezetés által következetesen tagadott elméletre hivatkozva, miszerint a vírus egy vuhani laborból szabadulhatott el.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban