Na hlavný obsah

Államfő: jelen politikai helyzet korábbi választási időpontot kíván

A jelenlegi, az alkotmányos alapelvekre és az államháztartásra is veszélyes viharos törvényhozásbeli állapotok jellemezte politikai helyzet elviselhetetlen Szlovákia számára, és az előrehozott választások korábbi megtartását követeli meg - szögezte le Zuzana Čaputová államelnök.

Zuzana Čaputová
Foto: SITA

A jelenlegi, az alkotmányos alapelvekre és az államháztartásra is veszélyes viharos törvényhozásbeli állapotok jellemezte politikai helyzet elviselhetetlen Szlovákia számára, és az előrehozott választások korábbi megtartását követeli meg – mondta február 16-án, csütörtökön a TASR hírügynökségnek tett nyilatkozatában Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

„A parlamenti történések inkább káoszra emlékeztetnek, mintsem a közügyek felelős igazgatására“ – állapította meg az államfő, egyúttala politikai vezetőkhöz fordulva, hogy kezeljék a helyzetet.

Az előrehozott parlamenti választás időpontját január utolsó napján szeptember 30-ra tűzték ki a képviselők.

Az ellenzék korábbi, májusi vagy júniusi választási időpontot sürgetett, s először maga Čaputová is amellett érvelt, hogy még az év első felében tartsák meg az előrehozott parlamenti választásokat, bár jelezte, hogy a szeptemberi időpontot is elfogadhatónak tartja, ha ez lenne a kérdést érintő törvényhozásbeli konszenzus feltétele.

A korábbi időpontot szorgalmazó hangok ugyanakkor továbbra sem csitulnak, olyannyira, hogy február 15-én, szerdán a volt köztársasági elnökök is emellett foglaltak állást.

Az ellenzéki, Robert Fico vezette Smer-SD rendkívüli ülést kezdeményezett az előrehozott választások június 24-i megtartása érdekében. A rendkívüli ülésre február 16-án, csütörtökön délután kerül sor.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban